Спомени за списание "Художник": 110 години от първата годишнина на списанието в СГХГ

07.03.2017
Снимка 1

 

Софийска градска художествена галерия

представя

Павел Генадиев и книгата

"Спомени за списание "Художник" (1905-1909)

и неговите художници сътрудници" 

09 март 2017 от 17.00 

 

Изданието ще бъде представено на 9 март 2017 г. от 17:00 ч. от проф. Милена Георгиева от сектор Изобразителни изкуства в Института за изследване на изкуствата при БАН , която е съставител и научен редактор.

За книгата ще говорят директорът на СГХГ – г-жа Аделина Филева и Пламен Петров – уредник в  СГХГ. Ще прозвучат и музикални възстановки на песни, публикувани в списание „Художник“, изпълнени от Янко Маринов.

Издателят Павел Генадиев

Спомените на издателя Павел Генадиев открехват завесата на славна за България културно-историческа епоха, наситена с важни събития и силни персонални изяви, епоха, в която страната ни се стреми към бърза европеизация. Те ни показват как по страниците на емблематичното сп. "Художник"  (1905-1909) се осъществяват общите идеи на писатели, поети,  художници, музиканти, критици, как се оформя  визуалното лице на списанието и колко много е държал издателят на присъствието на изобразителното изкуство в него. Ценни наблюдения, опити за скициране на индивидуални портрети, лични разсъждения и оценки, някои дори с голяма доза субективизъм са вплетени в тези непубликувани ръкописи за художниците-сътрудници, заедно с вълнуващия разказ за създаването на едно от първите значими литературно-художествени списания в България.

"Художник" - списанието на ранния български модернизъм в слово и в образ, и на неговия дързък, убеден в правотата си издател и редактор.


За повече информация се обръщайте към проф. М. Георгиева – 0897 644 874

 

Информация: Петър Димов, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics