Скулптурна инсталация "Полета" на Елена Яневска в галерия "Васка Емануилова", София

28.03.2017
Снимка 1

 

Галерия "Васка Емануилова" представя

"ПОЛЕТА"

Елена Яневска

куратор: Красимир Илиев

31 март 2017 – 23 април 2017 

Откриване: 31 март 2017, петък, 18.00 часа

 

Вдъхновена от есенните стърнища, работата „Полета” на Елена Яневска представлява скулптурна инсталация, която обхваща по-голямата част от пространството на галерия „Васка Емануилова”.

Художничката експериментира със средата и с традиционния подход към скулптурната форма. Тя не показва отделни обекти, а разгръща своята работа в пространството и създава усещане за безкрайност. Не може да бъде определено къде започват или свършват полетата, изградени от въглища и пръчки, в тях са съчетани материали с различни характеристики, като работата е едновременно фрагментарна и строга.

Младата авторка продължава традицията в изкуството в България на работа с природни материали, както и на мисленето за природата в хармонична връзка с човешкия свят. Природното е онова космическо измерение, което задава ритъма, кръговрата и автентичността на живеенето.

 

Накратко за автора     

Елена Яневска (р. 1985) живее и работи в София. През 2010 г. завършва магистратура по „Скулптура” в Националната художествена академия в класа на доц. Цветослав Христов – Цупи. Оттогава досега участва в групови изложби в София, Пловдив и други градове из страната, както и в Истанбул, Белгия, Нова Зеландия, Франция и др.

Самостоятелните ù представяния са в рамките на Националните есенни изложби „Отстранени системи” през 2014 г. в Пловдив, куратор Галина Лардева, изложба „Скулптура и фотография”, галерия „Гедок”, Мюнхен, както и изложбите „Концепция сезони” (2012) и „Листа” (2010), галерия „Мисията”, Държавен културен институт към Министерство на външните работи. Нейни работи са притежание на Националнагалерия, София, Градскахудожествена галерия, Пловдив; Societe Generale Експресбанк, Съюз на българските художници, Колекция Георги Войнов.

 

За повече информация:Галерия Васка Емануилова (филиал на СГХГ) / бул. “Янко Сакъзов”, 15 / + 359 2 944 11 75, + 359 878 190 316 / [email protected] / www.veg.sghg.bg

 

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

Фото 1 и 2: Таня Върбева

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics