Румен Богданов и Румен Жеков с изложба в галерия "Резонанс", Пловдив

18.04.2017
Снимка 1

 

Галерия "Резонанс" представя

Румен Богданов и Румен Жеков

Изложба

21 април 2017 - 20 май 2017

Откриване: 21 април 2017 от 18.00 часа

 

 

  • Румен Богданов

 

Румен Богданов е един от най-атрактивните художници на Шумен. Той е сред 45-те номинирани творци, които си оспорват годишните награди на "МобилТел" за съвременно изкуство във второто издание на конкурса. Богданов, който е привърженик на минимализма, а творбите му се определят повече като графични, създава и интересна живописна серия. Изработва обекти от природни материали и ги заснема на рентген. Получава се леко синкав образ, който няма как да бъде видян с просто око. Освен ако не бъде доразвит върху платно. Резултатът е изключителен. Румен е куратор в Центъра за съвременно изкуство в Шумен. Там той два пъти организира международното биенале. През 2012 Румен Богданов е сред 11-те участници в престижната изложба в Париж „Родени в България” с куратор Красимир Русев.

"Произведенията на Румен Богданов излъчват медитативно спокойствие и същевременно много деликатна ритмика. Деликатни в своята графичност са и цветовете – те са сложни, монохромни и контрастни, като рядко се срещат по-ярки акценти. Тази живопис, макар че изследва реалния свят, изглежда по-скоро абстрактна. Авторът е заложил на много финото и нетипично взаимоотношение между формите, на техните съотношения и съпоставки. Полетът с почти плътни тъмни тонове са противопоставени на бледи, на места едва докоснати или надраскани от четката. Редуват се затворени и отворени форми, които понякога напомнят цветя, стени, облаци. "

Светла Петкова

 

  • Румен Жеков

 

Румен Жеков е майстор на цвета. Работи в много съвременни жанрове като фотография, пърформанс, инсталация, но най-силни и въздействащи са живописните му произведения. В картините му има следи от абстрактно изкуство и минимализъм, но подходът му към картината и композицията е уникален и трудно може да се впише в някое от познатите ни течения. Произведения му често въздействат директно чрез повърхността си, напомняща изронена мазилка, вар и кръпки от циментови замазки или пък, нарисувани директното върху платното, носят лекота и въздушност.

"Румен Жеков отдавна и последователно върви към един просветлен лаконизъм, а връзката с реалния импулс става все по-крехка и неуловима. Този път може за някого да изглежда лесен. Лично аз не съм на това мнение. Виждащото око е трудно да бъде подведено. За него е ясно, къде е живо роденото и къде имитацията. Визуалната жестикулация на Румен Жеков намира отклик в душите ни защото е органична, спонтанна и непосредствена, а пластическата култура на автора, натрупана през годините, прави всяко движение на ръката отключващо изящество и хармония. Тези чисто пластически нагласи са характерни за поколението – може би последното, върху което простира въздействието си класическия европейски модернизъм. Но за Румен Жеков те са и лично мотивирани от неговата собствена психическа природа. Неговите творби са по своему музикални и лирични."

Ружа Маринска

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics