Основоположници на българската фотография: "КАРАСТОЯНОВИТЕ" в Национална галерия, София

24.04.2017
Снимка 1
НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ
представя
 
Основоположници на българската фотография
 
КАРАСТОЯНОВИТЕ
 
27 април 2017 – 11 юни 2017
Откриване: 27 април 2017 от 18.00 часа
 
Двореца, пл. "Княз Александър І"
 
 
От 60-те години на ХІХ век до днес в българската история има няколко възрожденски фамилии, които дават на отечеството си поколения ярки личности, които се посвещават на фотографията и така се превръщат в едни от първите майстори на това изкуство у нас.
 
Една от фамилиите е тази на Никола Карастоянов, който през 1828 г. открива в град Самоков първата българска печатница за "щампи" - гравюри върху метал или дърво, както и книгоиздателство. Неговият син Анастас Карастоянов, освен с печатарската и издателската работа, започва да се занимава и с фотография. Таланта му наследяват и неговите синове Иван и Димитър, както и внуците му Бончо и Божидар.
 
Потомците на Божидар Карастоянов - внучката Виргиния Брайкова и пра-внучката Биляна Брайкова - Карастоянова предоставиха оригинални негативи и фотографии от много богатия семеен архив, останал при тях въпреки превратностите на съдбата, сполетели семейството след края на Втората световна война.
 
Показаните в изложбата изображения с историческата и естетическа им стойност и качество, отговарящо на световното ниво за онази епохата, ни дават основание да кажем, че фамилията Карастоянови справедливо може да бъде вписана на едно от първите места в почетния списък на основоположниците на българската фотография.
 
Родът Карастоянови е темата, която отново събира в станало вече традиционно сътрудничество взаимните усилия на семейство Нели и Робърт Гипсън (в изложбата са включени множество изображения от тяхната лична колекция) и Държавна агенция "Архиви". В проекта участват и Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките и Държавният архив - Бургас.
 
 
За допълнителна информация:
Иво Хаджимишев
Съставител на проекта "Архив Гипсън"
0888 354 937
 
 
Информация: Организаторите
 
 

 
© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics