Геофилософски фотографии на израелката Дорит Фелдман в ГХГ, Пловдив

26.04.2017
Снимка 1

Градска художествена галерия, Пловдив представя

"Където текстът се превръща в образ" 

(Геофилософия) 

фотографска изложба на Дорит Фелдман

Куратор: Шърли Мешулам 

Продуцент: Йосиф Бен - Басат

Откриване: 04 май 2017 от 17.30 часа

 

На 4 май 2017г. от 17.30 часа в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив (ул. „Княз Александър I“№15) се открива изложбата на известната съвременна художничка от Израел Дорит Фелдман. Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба със заглавие "Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)".

Колекцията е обогатена и от видео инсталация, наречена "Думите на земята".

Понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари.

Според кураторката Шърли Мешулам, изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания. И още:

 

"Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. Например, фотографията "Филаделфийският пъп" от 2015 г. се основава на философския въпрос: "В какъв смисъл, питаме, Гърция е философска територия или философска земя?" Митологичният "пъп на света" в Делфи е изобразен като "пъп" в центъра на фотографията чрез центростремително спираловидно движение на шистови фрагменти, заснети в близост до мястото. Пъпът е източникът на сила и жизненост, които се предават от майката на плода, но също така той е изворът и люлката на класическото културно наследство."

 

Като концептуален артист Дорит Фелдман подчертава:

"В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които "повърхността" и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места, същевременно визирайки археорогическата стратификация на историческите пластове. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата "Геофилософия - където текстът се превръща в образ" акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята - като доказателство за територията във времето."

 

Изложбата се посвещава на Деня на независимостта на Израел.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics