Политическата криза в Европа през обектива на Алекс Майоли - СГХГ

03.05.2017
Снимка 1

 

Софийска градска художествена галерия

представя

Алекс Майоли

"Аз, моя милост и ЕС"

9 май 2017 – 11 юни 2017

 Откриване: 9 май 2017 от 18.00 часа

 

Изложбата включва около 40 фотографии, чрез които Алекс Майоли изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа, кризата на нейната идентичност, като избира три основни теми:

Възникващата крайна десница: Възходът на яростно антиемигрантски, крайнодесни партии като френския Национален фронт или датската Народна партия играят ключова роля за формирането на новия образ на Европа в отговор на мигрантската и бежанска криза. Те получават непропорционален дял от медийното внимание, което подсилва театралната им роля и способността им да въздействат върху възприятията на мнозинството за развоя на кризата.

Опитът на отделни мигранти и бежанци с европейската асимилация: Драматичните сцени с мигранти и бежанци, прогонени от войната и бедността по родните си места и пристигащи изтощени по южноевропейските брегове и източноевропейските граници са само един начален момент в дългия процес на приемане и асимилация – или на тяхното отсъствие.

Разпадащите се приемни общества: Конфликтите в няколко слоя на европейското общество се разиграват в отговор на бежанската и мигрантска криза. Появява се основна разделителна линия между Източна и Западна Европа. Оголва се напрежението и вътре в европейските региони, тъй като пристигането на бежанците и мигрантите среща твърд отпор в страни, които досега са се нареждали сред най-толерантните и приемащите.

Подходът на Алекс Майоли е да разколебава представата ни за действителността, като привлича внимание към маските, които всички  носим, играейки своята роля в обществото.

Ден след откриването на изложбата, на 10 май, от 18.30 часа посетителите ще имат специална среща с автора, на която ще имат възможност да чуят подробности за концепцията на изложбата , за начина, по който са изведени основните теми и ще могат да зададат своите въпроси.

Накратко за автора

Алекс Майоли (Равена, Италия, 1971 г.) е италиански фотограф. Завършил е Художествения институт в Равена. Основният фокус в творчеството на Алекс Майоли са човешкото и театърът на нашето ежедневие. Професионалният му път започва със серия фотографии от закриването на печално известната лудница на остров Лерос, Гърция; така се ражда първата му монография "Лерос". Тя е резултат от заниманията на Майоли с теориите на Франко Базалия, пионер на съвременната концепция за психично здраве, известен с премахването на психиатричните болници в Италия.

Майоли живее в Ню Йорк. Той е член на "Магнум Фотос" от 2001 г.

 

Информация: Петър Димов, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics