Стивън Грос представя "Осъзнат живот" в София

09.05.2017
Снимка 1

 

Д-р Стивън Грос, авторът на сензационния бестселър „Осъзнат живот” (с оригинално заглавие The Examined Life: How We Lose and Find Ourselves), ще се срещне лично със софийската публика в София на 12 май. Гостуването се осъществява по покана на издателство „Колибри”, Българското психоаналитично общество и Нов български университет.

На 12 май, петък, от 19:00 ч. заедно с д-р Грос ще потърсим отговор на въпросите: Как да преодолеем страха от загубата? Защо попадаме от една безизходица в друга? Каква е стойността на разказаните истории в живота и в психоанализата?

 

 

С участието на: 

  • Орлин Тодоров – психоаналитик и автор на книги по психоанализа
  • Давид Йерохам – лекар и психотерапевт 
  • Георги Тенев – писател, драматург, продуцент 
  • Ясен Захариев - философ и университетски преподавател 

 

Дискусията е отворена за широката публика! 

Стивън Грос не е магьосник. Той владее изкуството на ефективното слушане. Прозренията в „Осъзнат живот” са плод на 25 години психотерапевтична практика и над 50 000 часа, прекарани в съпреживяване и пресъздаване на личната история на пациентите му. Заглавието постига извънреден успех за книга в този жанр - остава 3 месеца в челната петица на „Сънди Таймс”, няколко месеца по-късно излиза в САЩ и Канада и веднага оглавява класацията за най-продавани заглавия на „Ню Йорк Таймс”. През 2014 г. водещи литературни критици поставят „Осъзнат живот“ сред най-значимите книги за годината.

„Днес толкова много от пациентите, които съм лекувал като млад, са някъде далече или са вече мъртви, но понякога, когато се будя от сън например, откривам, че ги търся, за да им кажа още нещо”, споделя авторът.

Очакваме ви на 12 май, петък, точно в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

На 13 май, събота, от 10:00 ч. д-р Грос ще изнесе лекция в Нов български университет на тема „Разказването, личната история и психоанализата”. Повече за лекцията и семинара можете да научите от 
сайта на Българското психоаналитично общество.

 

Накратко за автора

Стивън Грос психоаналитик и автор на световния бестселър „The Examined Life: How We Lose and Find Ourselves”.

Роден в САЩ, той получава образованието си в Университета на Калифорния Бъркли, а по-късно и в Бейлиъл колидж, Оксфорд. Повече от 25 години практикува като психоаналитик и психотерапевт в лондонската клиника „Портман“, упражнява и частна практика. Като обучител и супервайзър-психоаналитик преподава в Института по психоанализа на Британското психоаналитично общество и в психоаналитичната секция на Университетския колеж в Лондон. Автор е на множество теоретични и клинични статии, поместени във влиятелни научни списания, но както сам споделя „разказът е по-убедителен от всяко обективистично изследване“,  затова се опитва да предаде елегантната, дълбинна природа на психоаналитичното изживяване в текст, който не използва строго научен жаргон и сух повествователен стил.

През 2013 публикува в Англия „Осъзнат живот: как изгубваме и отново намираме себе си“ -  книга, дестилирала опит от над 50 000 часа, прекарани в слушане, съпреживяване и пресътворяване на личната история на пациентите му.  Заглавието  остава три месеца в челната петица на „Съндей Таймс”. Няколко месеца по-късно излиза в САЩ и Канада и веднага достига до класацията за най-продавани заглавия на „Ню Йорк Таймс”. През 2014 г. мнозина от водещите литературни критици в света поставят „Осъзнат живот“ сред най-значимите книги за годината. Този извънреден за психоаналитична книга успех – хилядни тиражи, множество интервюта, бляскави рецензии - дава още тласък и книгата набира истинска международна известност. Преведена е на 30 езика, включително на български.

 

Програма

12-и май, петък – 19:00 ч. в клуб ПЕРОТО, НДК - Премиера на книгата на Стивън Грос  „Осъзнат живот: как изгубваме и отново намираме себе си“ . Ще се опитаме да си отговорим на въпроса: Каква е стойността на разказаните истории в живота и в психоанализата?

Събитието включва представяне от автора и дискусия с участието на български писатели, философи и психоаналитици. Под формата на въпроси и отговори д-р Грос и неговите събеседници ще поговорят за психоаналитичното писане, за срещите с  личната история на хората, за обратите на съдбата и промяната в лечението, за паралелите между професията на психоаналитика и писателя и много други.

                Вход свободен! Не пропускайте ! Поканете приятели!

13-ти май, събота – 10:00 ч. в Нов български университет    

10 - 12 ч. – Лекция на д-р Грос: „Разказването, личната история и психоанализата“ Писателката Карен Бликсен казва, че всяка тъга може да се понесе, ако успеем да я разкажем … Но какво става, ако някой не може да представи историята си, ако неговата история го разказва? В тази лекция Стивън Грос ще разгледа описанието на клинични случаи, начините, по които функционира самото разказване на истории и представянето им в клиничната практика. Ще говори за централната позиция на повествованието и разказа в психоанализата чрез примери от „Осъзнат живот“ и други психоаналитични текстове.

Работен език на семинара - АНГЛИЙСКИ, с осигурен превод при дискусиите и разяснителни обяснения при необходимост.

Книгата на Стивън Грос е основен източник на примери за тази лекция, тя ще се продава на премиерата в петък, междувременно ще бъде разпространена по всички книжарници и ще бъде налична преди лекцията!

12 - 13 ч. Дискусия и въпроси: д-р Светослав Савов, (НБУ) и г-жа Мария Чомарова (БПО)

13 - 14.30 ч. Обедна почивка

14.30 – 16 ч. Историите, които терапевтът слуша и преживява през един работен ден Представяне от Орлин Тодоров с дискусия от Стивън Грос

 16 - 16.30 ч. Кафе пауза

16.30 - 18 ч. Обсъждане на клиничен случай, представен от член на българската психоаналитична общност с коментари от Стивън Грос

За записване за участие в семинара, пишете на доц. д-р Орлин Тодоров: [email protected]

                                      

Информация: Издателство Колибри

 


 

© Христина Мирчева