"Tempo Imperfetto" на Фабио Калвети в галерия "Ларго", Варна

11.05.2017
Снимка 1

 

Арт Галерия Ларго представя

Фабио Калвети - Италия

"Tempo Imperfetto"

изложба - живопис

17 май 2017 – 06 юни 2017 

Откриване: 17 май 2017 от 18.00 часа

           

На 17 май, сряда, от 18:30 часа Арт Галерия Ларго ще представи самостоятелна изложба – живопис на известния италиански художник Фабио Калвети. След 130 самостоятелни изложби в най-престижните галерии в Токио, Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Париж, Ню Йорк, Женева, Амстердам, Мелбърн, родния Черталдо и още над 50 града по целия свят, Калвети за първи път ще представи творчеството си в България. Заглавието на експозицията е „Tempo Imperfetto“ или „Несъвършенството на времето“, както е назован и новия цикъл картини на автора, създаден специално за двете му изложби в България – в галерия „Сезони“ в София и в галерия „Ларго“ във Варна. В колекцията от десет творби, които Калвети е подготвил специално за варненската публика, ще открием основните теми, вълнуващи твореца през последните години – за самотата и отчуждението, за празнотата и отекването й в човешката душа.

За художника и за предстоящите му изяви в България известният френски изкуствовед, главен редактор на списание Univers des Arts и изследовател на творчеството на Калвети Тибо Жосе, пише:

„Вълнуващо е да наблюдаваш художника Фабио Калвети, докато работи. Тосканец по рождение и по сърце, завършил Академията за изящни изкуства във Флоренция, той е също и голям пътешественик, чиято кариера започва в Съединените щати и черпи вдъхновение от най-големите западни и азиатски метрополиси. Градът е централна тема в неговата работа: малко са творците, успели да предадат по-добре съкровените емоции на градските хора в миналото и днес. В творчеството му се разпознава визия за приемственост на човешкото присъствие в сърцето на града, където средновековните италиански кули се примесват с небостъргачите на Новия свят.

Той е и художник с дълбок усет за предизвикателствата в своята професия, като се започне от взискателността, наложена от специфичната продукция, адаптирана към особеностите на изложбените пространства: Фабио Калвети никога не създава две идентични серии. Той непрестанно премисля и рекомпозира своя свят, като същевременно остава верен на своя стил и на любимите си изразни средства. Резултатът е творчество с непоклатима последователност, което винаги успява да избяга от сянката на повторението, дори то да се продава лесно. Едно от силните му качества е умелото съчетаване на традиционни художествени техники и смесени елементи, което му позволява да организира с погледа на филмов режисьор диалога между чистото повествование (диегеза) и това, което е извън него, давайки живот на творбата в действителността и интегрирайки действителността във фикцията.

Водена от тези принципи, последната серия от творби на Фабио Калвети, създадена във връзка с изложбата му в България, поразява с пронизващото я чувство за отсъствие, както течението кара празна стая да потръпва. Отпътуването, отдалечаването, раздялата са невидимите структуриращи елементи на тези нови творби с непосредствено, но благородно сдържано въздействие.“

Очакваме ви на откриването  на 17 май от 18:30 часа в галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 06 юни, а повече снимки на творби на Фабио Калвети можете да видите в сайта на галерията на www.largogallery.com.

 

Накратко за автора                                                                            

Фабио Калвети е роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули, който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис, които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлиза в етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Той изоставя работата с масло върху платно, елиминира цвета и се посвещава на рисунката, особено с графит, като се връща повторно към работата с масло и акрил, за да усъвършенства сложната техника, която най-добре отговаря на неговите нужди. Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации. През този период се оформят и неговите основни художествени модели, повлияни от концепцията на Едуард Хопър за изолацията и самотата на съвременния човек и проницателното „мълчание“ на Марио Сирони. Новите творби на Калвети са незабавно оценени и той започна период на участие в групови изложби.

През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палоша го включва в "Зелена вълна" - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следват първите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. Тогава започват дългосрочните отношения на Калвети с галерия Shiraishi в Токио и галерия Schortgen в Люксембург. Участва в арт изложения в Женева, Амстердам, Страсбург, Гент, Хага и Кортрийк. В резултат на натрупания опит в международните му изяви, неговата работа започва да намира публика в Италия, което води до големи самостоятелни изложби в Черталдо (Palazzo Pretorio) и Генуа (галерия Guidi) през 1997 г., Ерколано (Villa Campolieto, 1999) и Неапол (Casina Pompeiana, 2000) , Дебютът му в Милано е в галерия Artesanterasmo през 2003 г, където се представя отново през 2006 и 2008 г..

Междувременно Фабио Калвети продължава да показва своята работа в международни изложения и да представя свои самостоятелни изложби в чужбина, като тези в Париж в края на 2006 г. и Сарасота, Флорида през 2006 и 2008 година. Работата на Калвети фокусира интензивен галериен интерес, в резултат на което той реализира престижни самостоятелни изложби в Градския художествен музей в Куанджу (Южна Корея), Шинджуку Парк Тауър в Токио, Галерия Медичи в Сарасота (Флорида, САЩ), Галерия Saint-Hubert в Лион, Националния музей (Palazzo Venezia) в Рим, Галерия Tournemine в Париж, Националната библиотека Марчиана във Венеция и много други места.  

 

Информация: Нели Вълчева, галерия "Ларго", Варна

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics