Юбилейна изложба "Душата ми в храма" на маестро Вълчан Петров в ГХГ - Пловдив

15.05.2017
Снимка 1

Градска художествена галерия – Пловдив

представя

Вълчан Петров

"Душата ми в храма"

Юбилейна изложба

Откриване: 18 май 2017 от 18.00 часа

Зали за временни експозиции, ул. Княз Александър I, 15

 

На 18 май 2017 г. един от знаковите художници на България Вълчан Петров навършва 70 години. За артиста изложбата е неговият най-голям празник.

На 18 май от 18.00 часа Вълчан Петров посреща почитателите си в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив (ул.Княз Александър I №15) със самостоятелната си изложба „Душата ми в храма“.

За своето творчество художникът казва:

Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплътя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката земя.

 

Така, като посредник между божественото и човека вижда своето място създателят на нови светове, в които без конфликт се преплитат теогонични и космогонични вярвания от всички епохи в съществуванието на българина. Стилът и образността на Вълчан Петров не могат да бъдат сбъркани, зрителят разпознава автора им в мига, в който застане пред негови картини. Архаика, античност, християнство, фолклор и природа живеят в обща хармония, за да ни напомнят колко цялостен е духовният свят у човека, както и мирозданието, което обитава.

За автора на близо 40 самостоятелни изложби у нас и по света, носител на голям брой награди, критикът Владимир Свинтила е написал:

 „Поне трима художници от това поколение заслужават определението “гениални". И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето..."

 

Накратко за автора

1947 – роден в град Хисар, България

1966 – завършва художествена гимназия, София

1975 – завършва Художествена академия, София, специалност „Стенопис“ при професорите Георги Богданов и Мито Гановски

1979 – член на СБХ и IAA

1980-84 - преподавател в ХГ“Цанко Лавренов“, Пловдив

1984-93 – директор на Държавна художествена галерия, Пловдив от

1993 – художник на свободна практика

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия-София, Градска галерия-София и Градска художествена галерия- Пловдив. Още 16 галерии в България притежават негови творби.

Има многобройни участия в общи и самостоятелни изложби.

Произведения на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни коликции в : Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Щвейцария.

Награди

1989 – Голямата награда – Четвърти годишен конкурс и изложба за миниатюра, Торонто, Канада, галерия"Dell Bello"

1990 – Голямата награда - Първи международен конкурс за живопис, галерия “Henry Tanas" Торонто, Канада

1993 – Първа награда за живопис- Sosiete des Beaux-Art, Гранд пале, Париж, Франция

1994 – Втора награда международен конкурс-стенопис - Academia D’Abruzzo, Пескара, Италия

1994 – Сребърен медал за живопис- Prezident region Provence-Alpes Cote D’azur, Авиньон, Франция

1996 – Първа награда за живопис - Forum Flandro-Bulgaricum, София, България

1994-96 – Първа награда –Годишен конкурс за миниатюра, Art Addiction Gallery, Стокхолм, Швеция

1997 – Първа награда- конкурс "Expression de L’Ineffable "- Orva Foundation - Холандия и Национална галерия за чуждестранно изкуство

2000 –Голямата награда на Петият салон на изкуствата, Национален дворец на културата, София, България

2004 – Първа награда на първия национален конкурс на "Галерия Todoroff" на тема "Философията на виното и живота" София, България

2004 – Специалната награда Стара Загора на Първо квадринале на Балканите на тема "Мит и легенда", Стара Загора, България

2007 – Златното перо, галерия Макта и радио FM Classic, София, България

2008 – Специална награда на галерия "Дяков", Пловдив България

2009 – Извънредна специална награда на община Почлам, роден град на Оскар Кокошка, Австрия

 

Вълчан Петров има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия. Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия-София, Градска галерия-София и Градска художествена галерия- Пловдив. Още 16 галерии в България притежават негови творби.

Произведения на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Малта, Гърция, Япония и Щвейцария.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics