"За получената благодат" - етно артистична изложба на Франческо Марано в галерия "Резонанс", Пловдив

18.05.2017
Снимка 1

 

Галерия "Резонанс" представя

Франческо Марано

РER SALSA RICEVUTA

етно артистична изложба  

картини, музика, етнографски видеа

23 май 2017 - 31 май 2017

Откриване: 23 май 2017 от 18.00 часа

ПЛОВДИВ – Европейска столица на културата – 2019

МАТЕРА - Европейска столица на културата – 2019

 

Изложбата

Изложбата на италиански художник Франческо Марано в Пловдив включва част от етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta (За  получената благодат), както и  картини, текстове и музика за песни и етнографски  видеа.

Изложбата е резултат на изследването на южняшката традиция да се изпращат колети с храна на роднини, заминали да учат или работят в Северна Италия. В тази кратка версия на видеото са показани интервюта и рисунки. Рисунките са коментари на практиката да се изпращат колети с храна. Инспирирани са от обетите, които вярващите дават на боговете за получената благодат.

Рисунките са със смесена техника и могат да бъдат позиционирани в рамките на постмодернистичното направление, където различните медии  и форми на въображаемото се съединяват. Текстовете за песни търсят да дадат сетивна осезаемост за емоционалните мерки чрез движещи се картини / Andante with Fluxes / и свързване на  личния ежедневен живот с политически въпроси / Eastscape and Ukrainian Life of Plants /.

 

Накратко за автора

Франческо Марано е професор в Университет Базиликата в град Матера, преподава етнология и визуална антропология. Неговите изследвания засягат визуалната антропология, арт антропологията, етнографията на готвенето и културната идентичност. Автор е на етнографски видеа, избрани и споменавани в различни фестивали.

Марано е куратор на Rupextre – седалище на артисти и антрополози. Автор е на етно артистичната изложба Per Salsa Ricevuta. Творбите му включват арт видеа, картини и арт звуци.  

Галерия "Резонанс"

Резонанс е първата галерия, която осъществява контакт с галерия в Матера - другият град Европейска столица на културата 2019, заедно с Пловдив. На обменни начала Резонанс организира изложби в Пловдив и в Матера. Първата експозиция в галерийното пространство на Резонанс е интересната концептуална изложба на проф. Франческо Марано - Per Salsa Ricevuta. 

На откриването на събитието ще присъстват авторът на изложбата и галеристът от Матера – Мино ди Педи – гости на Резонанс.

 

През юни 2017 галерия Резонанс ще гостува на Матера с изложба "100 пловдивски ателиета". Това е само началото на международната дейност на галерия Резонанс, свързана с Европейската столица на културата – 2019.

 

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 



 © Диаскоп Комикс - Diaskop Comics