"Поет на месеца": Мирела Иванова е поет на май в Столична библиотека

18.05.2017
Снимка 1

 

Мирела Иванова е сред най-четените съвременни български поети, с многобройни сценични представяния на поезията си в България и в чужбина.

На 22 май 2017 г.(понеделник) от 19:00 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека (пл. „Славейков“ 4) тя ще се представи с поетичното четене „Самотна игра“.

 

Събитието ще бъде с участието на Амелия Личева, литературен теоретик, Анелия Янева, театрален критик, Антоанета Бачурова, житейски наблюдател и още: актриси, актьори, режисьори, поети, приятели и ревностни обожатели.

Входът е свободен, а читателите на Столична библиотека могат да се запознаят с книгите – авторски и преводни – на Мирела Иванова, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в направление „Обслужване”.

 

Накратко за автора

Мирела Иванова e родена на 11 май 1962 г. в София. Учи в 91-ва Немска гимназия в родния си град и завършва висшето си образование в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Започва да печата стихове още като ученичка в списание „Родна реч“, през 1981 г. получава наградата за студентска поезия на традиционните празници в град Шумен, а през 1984 г. и наградата за нова поезия на Пловдив „Цветан Зангов“. През 1985 г. излиза първата й поетична книга „Каменни криле“.

През деветдесетте Мирела Иванова е един от основателите и активни участници в поетичното общество “Петък 13”. Заедно с колегата си Бойко Ламбовски изнасят стотици хепънингови четения из страната и чужбина, създават  телевизионните предавания “Петък 13” и “Остров за блажени” и са техни автори и водещи по Българската национална телевизия. В продължение на години Мирела е и литературен наблюдател на вестниците “Стандарт” и “Капитал”, печата свои публицистични статии в “Дневник” и “Сега”. Сценарист на два документални филма за патриарха на българската национална литература Иван Вазов: “И мойте песни все ще се четат” и “Великите българи: Вазов”, автор на документалния филм “Град от думи”, разказ за уникалния литературен проект “Едно немско пътуване към Пловдив”, съсценарист на игралния филм „Аз съм ти“. Пише стихове, разкази, литературна критика, публицистика и сценарии, превежда от немски език, преподава в магистърската програма „Преводач-редактор“ на СУ.

Стихотворенията на Мирела Иванова са превеждани на английски, немски, френски, италиански, испански, чешки, унгарски, турски, сръбски, ирански и са включени  в антологии на българската поезия в страната и  чужбина, печатани са на страниците на някои от най-големите европейски вестници – Ди Цайт, Нойе Цюрхер Цайтунг, Хюриет, Газета виборча. Разказите й са преведени на немски и турски.

Мирела Иванова е имала авторски рецитали в Берлин, Щутгарт, Хамбург, Хайделберг, Лондон, Оксфорд, Брюксел, Виена, Залцбург, Инсбрук, Лана, Будапеща, взела е участие в редица авторитетни литературни форуми – “Европа пише”, “Поезия на съседите”, “Поезията в града”, “донумента”.

Мирела Иванова инициира и провежда съвместно с Гьоте институт – София международните писателски срещи “Родино, ронлив бряг”, които получават широк отзвук в немскоезичната преса. Тя е съорганизатор и на поетичната работилница в Пловдив, по време на която немски поети превеждат български поети на базата на интерлинеарни преводи, подготвени от известната българистка д-р Габи Тиман.По покана на Австрийското външно министерство Мирела Иванова изнася официалното слово на тържествата по повод приемането ни в ЕС във Виена, и тържествения доклад на ежегодните университетски празници в Линц.Като признание за  приноса си в европейската литература и развитието на българо-немските културни отношения през 2008 г. Мирела Иванова получава едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом “Вила Конкордия” в Бамберг, Бавария. Престоят й там е изпълнен с десетки поетични четения, изнесени доклади, литературни пътувания и срещи, а на 3 март 2009 с подкрепата на “Вила Конкордия” и “Кюнстлерхаус Еденкобен” Иванова организира “Дългата нощ на българската поезия” с участието на петима български и двама немски автори и двама музиканти от двете страни, Любомир Денев и Маркус Елснер.

На 21 март т.г., в Световния ден на поезията, Мирела Иванова е поканена заедно с още четирима поети от различни краища на света да чете стихове край Бранденбургската врата в Берлин.

Близо двайсет години Мирела Иванова е уредник на къщата музей „Иван Вазов“ в София. От началото на 2017 е драматург в Народния театър и главен редактор на едноименното списание.

 

Информация: Петър Чухов

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics