Керамика и живопис на Стоян Цанев в галерия L'UNION, Пловдив

22.05.2017
Снимка 1

Галерия L'UNION 

представя

Стоян Цанев

изложба - керамика и живопис

26 май 2017 - 26 юни 2017

Вернисаж: 26 май 2017 от 16.00 до 20.00 часа


Какви са вътрешните граници между различните видове визуално-пластични изкуства? И как си взаимодействат те? Подобни въпроси възникват около новата изложба на Стоян Цанев в галерия „L’UNION DE PARIS“ с надслов керамика и живопис.

Част от представените произведения в изложбата, едновременно обекти и картини, поставят зрителя в граничното поле между двумерното и тримерното, между утилитарността и естетиката. Те присъстват активно в пространството на галерията със своя обем и сложна структура, напълно лишени от функционалността, така характерна за керамиката. Керамичните съдове са превърнати в абстрактни произведения на изкуството и без спомен за изначалното им предназначение са поставени в рамки, окачени върху стените. В допълнение към това са показани серия обекти, в които абстрактната форма е подчинена на строга геометрична логика, подчертана чрез смели цветови решения. Така тези керамични съдове, пана и композиции са някак естествено допълнение към абстрактните живописни картини на Стоян Цанев.

Геометрията, чистият живописен тон, абстрактната форма са характерни и за живописта. В някои свои картини авторът използва пластични акценти като по този начин създава едно почти тактилно усещане у зрителя и материализира свят, подчинен на своя собствена логика, създаващ своя собствена материя. Така типичните елементи за двата вида изкуство – керамика и живопис – си взаимодействат дотам, че зрителят забравя за полето на творческия експеримент, за трансграничното пътуване, в което се намира.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия L'UNION

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics