Неповторимо синьо в картините на мариниста Фоти Фотев в галерия "Аспект", Пловдив

01.06.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" представя

Фоти Фотев

изложба живопис

6 юни 2017 – 25 юни 2017г.

Откриване: 06 юни 2017 от 18.30 часа

 

С настъпването на така дългоочакваното лято в галерия Аспект буквално замирисва на море. По стените се разлива неповторимото синьо в картините на един от големите съвременни български маринисти – бургазлията Фоти Фотев. А фактът, че това е негова първа самостоятелна изложба в Пловдив, потвърждава стремежа да откриваме и представяме на пловдивчани нови и непознати автори.

Фоти Фотев не прави често изложби, той не е нито особено продуктивен, нито особено активен в изявите си като творец. В ателието си, над покривите в центъра на Бургас,той пренася върху платно различните състояния на любимото му Черно море, така както той го вижда и чувства във всеки един сезон.

"Деликатен художник. Понякога се налага да преразгледаш всяка негова картина, за да се убедиш как умело бяга той от шаблона, без да нарушава класическите ни представи за живопис. Предпочита тънките, колоритни нюанси, хладните дълбоки тонове, спокойната композиция. Целият свят на художника се побира в малки по формат, но емоционално наситени картини. В тях прибавя своята романтична нагласа към природата и ни прави част от нея. Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни мазки. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота. Дали ще рисува пейзажи, портрети, натюрморти, художникът впечатлява със своя тънък професионализъм и изящество. Той запазва усета към балансираната композиция, точен рисунък и овладян колорит. За Фоти Фотев картината е вълшебен свят, привличащ само оня зрител, който споделя философските и естетически представи на твореца." – споделя за художника

изкуствоведката Пенка Седларска.

 

В изложбата в Аспект Фоти Фотев показва двадесетина различни по формат картини, подготвени и съобразени специално с пространството на галерията. В продължение на три седмици пловдивчани могат да се потопят в неповторимото очарование на морето през погледа на един влюбен в него художник и така да се настроят за предстоящите морски почивки и приключения.

                                                                                             

Накратко за автора

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941 г. в с. Раклица, Бургаско.

През 1976 г. завършва Националната художествена академия в София със специалност „Стенопис”.

От 1994 г. е член на Съюза на българските художници, секция стенопис.

Член е на международната организация за пластични изкуства АИАП /ЮНЕСКО/, член е на Дружеството на бургаските художници.

Има реализирани 25 самостоятелни изложби и участия в много общи и национални изложби.

Негови картини са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия и Испания.

Живее и работи в Бургас.

 

Информация: Олга Петрова, галерия „Аспект”, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics