Теодор Трифонов

07.05.2013
Снимка 1
В рубриката "Пловдивски скулптори"
 

Теодор Трифонов е роден на 1 август 1985 в Пловдив. От 1999 до 2004 учи в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в град Пловдив. През 2008 завършва висшето си образование с Академията за музикално танцово и изобразително изкуство със специалност скулптура. През същата година заедно с Димитър Вардарлиев се обучава в ателието на именития пловдивски скулптор Николай Савов, помага при изграждането на монумента "Хан Крум".

Теодор Трифонов  има редица самостоятелни изяви и взима участие в множество  изложби в Пловдив и София. От 2009 до днес е редовен участник на ежегодния скулптурен симпозиум в Сюр Ен, Швейцария. През 2011 авторът участва в международния панаир на изкуствата в Истанбул, Турция, представян от галерия "Жорж Папазов".

Плановете на твореца за 2013 включват участие в изложбата „Българско съвременно изкуство в Китай“, където той ще се изяви редом с най-големите имена на българската живопис и скулптура.  Предпочитаните материали за работа на автора са бронз и дърво.

Наред с творческите изяви Теодор Трифонов развива и обществена дейност като част от младежката ротари организация „Ротаракт клуб – Филипопол“. През 2012 авторът дарява чешма на град Пловдив, изваяна от него, която днес утолява жаждата на спортуващи и почиващи на пловдивския Гребен канал

Творческа биография:

  • Юли 2008 - Участие заедно с Николай Савов и Димитър Вардалиев в изложба-скулптура в галерия „Жорж Папазов“,  Пловдив
  • Юни 2009 - Участие в 15-ти международен скулптурен симпозиум в Сюр Ен, Швейцария
  • Ноември 2009 - Самостоятелна изложба в „Хеликон“,  Пловдив
  • Декември 2009 - Участие в изложба „Пак ще се срещнем след 5“ в Градска художествена галерия Пловдив
  • Юни 2010 - Участие в 16-ти  международен скулптурен симпозиум в Сюр Ен,  Швейцария
  • Март 2011 - Самостоятелна изложба в „Хеликон“,  Пловдив
  • Юли 2011 - Участие с художничката Лена Костадинова, живопис, в изложбата „De Profundis“ в Новотел-Пловдив със съдействиета на галерия „Жорж Папазов“
  • Юни 2012 - Участие в 18-ти международен скулптурен симпозиум в Сюр Ен,  Швейцария
  • Юни 2013 - Участие в изложбата „Българско съвременно изкуство в Китай“ в Шанхай и Ханджоу, Китай

 


 

на снимките: скулптури от Теодор Трифонов - "Бик", "Феникс", "Скорпион" - бронз