С "Fingerprints" австрийският скулптор Херман Гшайдер отбелязва своя 60 годишен юбилей в галерия "Резонанс", Пловдив

16.06.2017
Снимка 1

 

Галерия "Резонанс" представя

Херман Гшайдер

Fingerprints - Отпечатъци

Изложба скулптура

16 юни 2017 – 12 юли 2017

Откриване: 16 юни 2017 от 18.00 часа

ПРОЕКТ СВЕТОВЕН РЕЗОНАНС

Изложбата е по повод 60 годишния юбилей на Херман Гшайдер

Авторът ще бъде представен от проф. Ангел Станев

 

  • Думи за автора
 
Моята първа среща с Херман Гшайдер беше през деветдесетте в Мария Саал,  Австрия. Не познавам друг като него така запален и обладан, който от ранна утрин до късна вечер да обработва дървото със своя моторен трион. Като се има предвид , че Херман обича суровия оригинален продукт, който според него не трябва да бъде насилствено изграждан с длета, ренде или полиран, можете да си представите какво се е получило в края на пленера, резултат от силната воля на скулптора. Херман Гшайдер притежава изключително независим характер и това е така от години. Неговите кубистични инсталации са безспорно доказателство за сложната интерпретативност на Херман – винаги иронични, винаги остри. Удоволствие е Херман да бъде част от пленера – не само като скулптор, но и като приятел и като уважаван член на художествената общност.
 

Волфганг Щюбнер, скулптор, студио в скулптурен парк Вилкендорф, Берлин

 

  • Изложбата
 
Изложбата е констуирана от 22 скулптури, които са изработвани в периода между 1998 и 2017 година. Циклите "Метрополис", "Заклиненаие", "Тяло" се допълват от "Живеещи в кутия дъб", "Мъченичеството на Св. Себатиан", Автопортрет, няколко пластики, посветени на образа на жената и др. Творбите са в различни материали - черно габро, немски травертин, варовик, унгарски червен мрамор, сиенит, гранит, дърво и др.

 

  • Накратко за автора
 
Херман Гшайдер е роден през 1956 г в Бургкирхен, Австрия. Организатор е на няколко скулптурни симпозиума в Инкрайс, Австрия. Работи като скулптор на свободна практика в Матигхофен. Член на гилдията на художниците в Инкрайс и на гилдията на художниците Велзер.

От 1995 и 1996 завършва лятна академия с профил скулптура при Проф. Милош Хлупач и Сузане Тоон с това дава начало на професионалната си творческа кариера.

През 1997, 1999 г. и 2002 г. организира в Матигхофен симпозиуми по каменна пластика с известни художници, а през 1999 г. основава скулптурен парк Матигхофен.

Това е последвано от работни посещения в Щьомщад (Швеция, 2000), в Ню Йорк (САЩ, 2002 г.), Солун (Гърция, 2003 г.).

През 2002 и 2007 г. е поканен в Арт центъра на Егон Шиле в Чески Крумлов, Чехия. През 2008 г. - в Моло Домус Артиум, Италия.

През 2008 г. получава покана за изложба в Центъра по изкуства Блукот  в Ливърпул.

Участва в Международните арт фестивали Морски Резонанс и Горски Резонанс, както и в проектите „Новите 100“ и „Малък Голям проект“ на галерия Резонанс.

Участва  като скулптор в симпозиуми в страната и чужбина – Европа – Австрия, Германия, Република Чехия, Швейцария, Дания, Италия, Румъния и т..н., Америка - Южна Америка-Аржентина, Бразилия и Азия – Турция, Иран, Иркутск ....

Много от  скулптурите му са притежание на частни колекционери и музеи.

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics