Изложба на номинираните художници за наградата БАЗА 2017 в СГХГ

16.06.2017
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

 Институт за съвременно изкуство – София

Фондация за култура и общество, Ню Йорк

Международна мрежа Награди за млади художници

представят

Изложба на номинираните художници за

Награда за съвременно изкуство БАЗА

Александър Александров, Леда Ванева, Мартина Вачева, Станимир Генов, Георги Томов Георгиев, Мартин Пенев, Вълко Чобанов

20 юни 2017 – 30 юли 2017

Откриване: 20 юни 2017, вторник, 18.00 часа

                                                
 

  • Награда БАЗА
 

Наградата за съвременно изкуство БАЗА съществува от 2008 г. В нейната статистика досега влизат: девет успешно проведени резиденции на български художници в Ню Йорк, четиридесет и трима номинирани за изложба, 277 подадени портфолиа и 27 художници, куратори и представители на институции, участвали като членове на журито.  

В момента БАЗА има най-високия авторитет като конкурс за съвременно изкуство в България и е може би най-трудно постижимата награда, обвързана и с определени отговорности. Една от тях е възможността за самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство – София. Пребиваването в Ню Йорк е съпътствано от динамична програма с посещения на изложби, срещи с куратори и други събития, в които художниците представят работите си. БАЗА е и наградата с най-високо финансово изражение у нас, съответстващо на двумесечно пътуване и пребиваване в Ню Йорк с подкрепата на Фондация за култура и общество, Ню Йорк.

Целта на изложбата е да представи по най-добрия начин всеки от номинираните. В много случаи авторите представят нови произведения, създадени специално по този повод или работи от последната година.

В избора си журито се ръководи от различни критерии – да бъдат забелязани нови имена, без да се пренебрегват номинирани от предишни години, които демонстрират качества. Кандидатите трябва да са съпоставими на международна художествена сцена. Важно е също да имат базисно познаване на изкуството на 20-ти век и в работата си да са адекватни на съвременността.
Журито се провежда в два етапа – номиниране на автори за изложба по портфолиа и избиране на един победител въз основа на портфолиото му и на представянето му в изложбата. Втората среща на журито и вземането на финално решение става непосредствено преди откриването.  
 
  • Членове на журито за 2017 
 
Владия Михайлова (куратор), Вера Млечевска (куратор), Стефка Цанева (куратор), Петер Цанев (художник и преподавател) и Бошко Бошкович (програмен директор на Residency Unlimited, Ню Йорк).
 
  • Носители на наградата БАЗА досега
 
Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015) и Димитър Шопов (2016). 

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics