Хора и портрети на Иван Пенков (1897-1957) в галерия "Васка Емануилова"

03.07.2017
Снимка 1

Юбилейни дати

 

Галерия "Васка Емануилова" представя

Иван Пенков – хора и портрети

120 години от рождението на художника

6 юли 2017 – 31 август 2017 

Откриване: 6 юли 2017, четвъртък, 18.00 часа

 

  • Изложбата
 
Софийска градска художествена галерия отбелязва 120 години от рождението на Иван Пенков с камерна изложба от рисунъчни портретни скици и ескизи на художника. Подредена по хронология и тематика в нея присъстват над 140 творби, които се излагат за първи път пред публика. Те са част от художествения архив на Иван Пенков, грижливо запазен от неговите деца – Боян и Джони Пенкови в тяхната лична колекция.
 
  • Рисунката
 
Обикновено рисунката се смята за помощен жанр, в който се фиксира възникналата художествена идея. В този смисъл тя носи интимността и свежестта на първото преживяване от природата, хората и вещите. Когато художник като Пенков е надарен със способността да улавя мигновено характера на човека, а ръката светкавично да го отразява върху листа – резултатът е проникновен портретен образ. Понякога той е носен с години, избистрял се е чрез трайни приятелства или мимолетни симпатии, минал е през психологически и морални преценки, за да бъде материализиран с точно подбрана графична техника – молив, туш, креда, въглен и темпера.
 
  • Рисунката в творчеството на Иван Пенков
 
Рисунката в творчеството на Иван Пенков носи своя философия – за него тя е „душа” и „молитва”, докато портретната е опит да разсъждава не само за конкретния модел, но и да улови чрез образа своето време с присъщите му реалии и детайли. Изложбата ни запознава с неговото портретно творчество от различни години, с образите на колегите художници, с приятелите от интимния му кръг, с интересни типажи, към които той има определено отношение. За първи път се излагат двата бохемски албума, които Иван Пенков „режисира” в Мюнхен и в София за приятелите си, както и много негови автопортретни скици – поле за жизнена равносметка в края на живота, но и за формални експерименти.

Екипът на СГХГ благодари на Георги /Джони/ Пенков за неговата съпричастност към изложбата, както и на внука на художника Иван Пенков за съдействието при подготовката на изложбата.

Куратор на изложбата е проф. Милена Георгиева.

 

Наименования на рисунките:

1. Пенчо Георгиев, 1926, туш върху хартия, 40 х 30 см

2. Автопортрет, 1956–1957, молив върху хартия, 32 х 23 см

3. Мъж с шапка, 1946, молив върху хартия, 28 х 20 см

4. Седнал мъж, креда върху хартия, 54 х 38 см

5. Момиче от Панчарево, 1931, молив върху хартия, 46 х 33 см

6. Автопортрет, 1957, акварел върху картон, 56 х 38 см

7. Седнал мъж, креда върху хартия, 54 х 38 см

 

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

Повече за художника в Уикипедия тук

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics