"Джаз - Цанко Цанков или един опит за забрана на картини в наши дни" в галерия "Ларго", Варна

05.07.2017
Снимка 1

       

    Арт Галерия Ларго представя

Изложба – живопис в три части

"Малка лятна музика по Ларгото"

Втора част:

"Джаз - Цанко Цанков

или един опит за забрана на картини в наши дни"

06 юли 2017 – 19 юли 2017

Вернисаж: 06 юли 2017  - 14-18 часа

           

„Джаз“ беше озаглавена втората част от изложбата „Малка лятна музика по Ларгото“, в която представяме Цанко Цанков. Междувременно се наложи в крачка да допълня заглавието на тази изложба така: „Джаз – Цанко Цанков или един опит за забрана на картини в наши дни“.

Защото картините на Цанко, които ще видите в тази изложба, бяха отхвърлени със замах от една известна галерия, от един престижен конкурс и от една всеобхватна социална мрежа... Опитаха се да ги скрият, забранят, отрекат... Защото в тях художникът руши табута и рисува „забранени“ (според някого) теми. Но изкуството е това, което винаги устоява на превратностите на времето и на цензурата на фалшивата скромност.

Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко, които ще види публиката в галерия „Ларго“. Скандални, неочаквани, предизвикателни, десетте голямоформатно платна ще предизвикат вълна от интерес, но явно и от протест. Протестът на дребните души, на безпочвената и смешна в 21-ви век пуританска естетика, на първосигналното, неинформирано отричане.

Елате и се насладете на тези почти „забранени“ картини от 6 до 19 юли в Арт Галерия Ларго. Очакваме ви на вернисажа на 6 юли от 14 до 18 часа.

 

Накратко за автора

Цанко Цанков е роден през 1962 г. в София. През 1988 г. завършва НХА “Н. Павлович” със специалност Сценография. Богатата му творческа биография включва повече от 35 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, 23 участия в престижни международни арт-салони като Салон на изкуствата – Буенос Айрес (1988), Биенале на графиката – Варна (1991, 1993), Триенале на графиката – Токио (1995), Салон  на изкуствата – Лондон (2001, 2002), Салон на живописта – Бирмингам (2001, 2002), Балканско квадриенале на живописта – Стара Загора (2004, 2008), “Август в изкуството” - Варна (2002, 2004, 2006) и др.

Творби на Цанко Цанков притежават ГХГ-Пловдив, галерия “Георг”-Зюлд, Вестерланд, Германия, галерия “Уейтимор”-Лондон, галерия “Миро”-Прага, Музей на изкуството - Схарджах, ОАЕ, както и колекционери от България, Германия, Холандия, Великобритания, Италия, Испания, Белгия, Франция, Гърция, Индия, Сирия, Аржентина, Мексико, САЩ, Япония. Живее и работи във Варна.

Повече снимки в сайта на галерия „Ларго“ на www.largogallery.com.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics