Денчо Владимиров: "Сензация! Пазарджиклия ще съди Горбачов"

17.08.2017
Снимка 1

-  Заради него не станах дисидент! Сега живот щях да си живея ... - сподели тия дни Карабунарски от Пазарджик. И изложи накратко обвиненията си:

- Абе, нямаше квартално събрание на Офето, на което да не съм ставал  да критикувам  властта -  за кучето на съседа дето лаеше под балкона ми, за съседката, която тупаше килима си над нас и пееше фалшиво песни от репертоара на Лили Иванова в банята  и за какво ли още не... Истински дисидент! И  може би щях да натрупам достатъчно актив, за да ме признаят за дисидент и на Запад, ако не беше Горбачов! В тия години Пазарджик и Ставропол, където бе пръв партиен началник Горбачов, бяха градове-побратими и Горбачов на два  пъти се изтърсваше по празници с делегации и ни говореше по митинги  колко хубаво сме си били построили социализма. "Основното, болгарские товаришчи - каза веднъж той - е в това, че както на съветска земя, така и на българска, хората живеят свободно, преобразяват страните си, имат велики  достижения в науката, културата и под ръководството на комунистическите си партии вървят  по правилен път! Днес Народна република България  се превърна в промишлена аграрна държава с процъфтяваща култура и народно образование, с висок международен авторитет! Да живее социализмът! "

Скъсвахме се от ръкопляскания на тези думи, дето ни ги ръсеше по митингите  в Пазарджишко Горбачов, драго  им ставаше на хората от комплиментите на големия съветски партиен началник. Пък и вярно си беше - и заводи имаше още тогава, и работа, и хората не гладуваха, както сега като псета, не изоставяха бебетата си  от отчаяние, не продаваха органите си, не припадаха  като си плащаха сметките за ток, ходеха на доктори безплатно, изучваха  безплатно  децата си, курортясваха с месеци... Иди че ставай дисидент при това положение. Как да кажеш на бялото черно! Така и не станах дисидент. Горбачов ми попречи. Тъкмо  се засилвах  да нагазя в дисидентството и хоп - той довтасваше с някоя делегация. "Ние изповядваме една идея - комунизма и вървим по общ път" - припяваше той по села и градове в Пазарджишко.

А после, комбайнерът му с комбайнер, взе  че се изметна. Започна да намира  кусури  на това, дето ни хвалеше и се захвана да ни  преустройва. А накрая съвсем ни шашна като пред някакви турци заявил, че цял живот се е борил съзнателно  срещу комунизма по указания на жена си, Раиса! Е, като чух това направо изпсувах по нашенски и викнах:

- Абе, аланкоолу защо не ни го каза това по-рано по митингите, та да си стана своевременно и аз  дисидент по мерака на Запада и сега да съм я министър, я премиер, я конституционен  съдия, я депутат и какъв ли още не голям демократичен началник, да си печеля милионите  като лекторче  по Запада, да рекламирам пици и куфари като теб?  

Затова твърдо съм решил, ще го съдя този Горбачов, вече съм си написал обвинението и ще го входирам в пазарджишкия  съд. Ще го осъдя  за съзнателно въвеждане в заблуждение и пропуснати ползи! За обезщетение дачата му в Москва ще взема, куфар и пица няма  да му оставя, пък ако ще да се оплаква на Меркел и на арменския поп...

 

Карикатура: © Георги Чепилев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics