Румънският писател Мирча Картареску в Eвропейски писателски срещи - Пловдив 2019

01.09.2017
Снимка 1

Eвропейски писателски срещи - Пловдив 2019

с подкрепата на Община Пловдив

представя 

Писателя Мирча Картареску (Румъния)

Кога: 05 септември 2017, вторник, 19.30 часа

Къде: Експозиция "Енчо Пиронков", Старинен Пловдив

 

Гостува ни едно от големите имена в европейската литература, румънският  поет, белетрист, есеист, литературен критик и публицист  Мирча Картареску.

Той е роден  на 1 юни 1956 г. в гр. Букурещ. Професор в Букурещкия университет в катедрата по румънска литература. Има издадени 30 книги с поезия, проза, есета и публицистика.

Превеждан е на 22 езика.

На български език са излезли  книгите с проза:  „Носталгия“, „Защо обичаме жените“, „Ослепително. Лявото крило“, „Ослепително. Дясното крило“, както и интегралното издание на трилогията „Ослепително“. Подготвя се издаването и на последната му белетристична книга „Соленоид“.

Носител е на редица литературни награди в Румъния, Молдова, Италия, Германия, Сърбия, Швейцария, Испания и Австрия.

 

Другите за него

Светът на Мирча Картареску е построен върху много литература. Но и върху познания от различни области на науката като физика, биология, медицина, психология. 

Книгите на Мирча Картареску са във война с лошата симетрия на вселената, включително и на човешката вселена. Изправят се срещу идеята за реалността като единствено вместилище на човека. Те излъчват и убийствена носталгия, но и много светла надежда, разгръщат възможно най-широк екзистенциален регистър. 

Иван Станков

 

И тестът, и човекът на Мирча Картареску са лабиринтни. Този художествен свят изисква търпеливи и подготвени читатели, каквито несъмнено има достатъчно и сред българската читателска публика.

 

Събитието е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив. 

 

Информация: ИК "Жанет 45"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics