Гравюри от ателиетата на Лувър ХVІІІ – ХХ в. в Национална галерия - София

08.09.2017
Снимка 1
Националната галерия
и
Градската художествена галерия – Пловдив
 
представят
 
 
12 септември – 1 октомври 2017
 
Откриване: 12 септ. 2017 от 18.00 часа
 

Двореца, пл. "Княз Александър I"

 

Колекцията старинни гравюри от фонда на  Градска художествена галерия – Пловдив оправдано буди интерес и възхищение всеки път, когато се показва пред публика. Най-представителната част от тях ще бъде експонирана в Националната галерия.

Повечето от ценните произведения са гравюри върху мед, създавани в ателиетата на Лувър ("Chalcografie de Louvre") в  почти 200-годишен период - от ХVІІІ до началото на ХХ век. Друга част са печатани при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнообразни: с митологичен или библейски характер, дворцови и парадни сцени, битови и пасторални сцени, портрети, пейзажи. Творбите са наследство от музея на някогашния Френски колеж „Свети Августин“, съществувал в Пловдив до 1948 година.

Колекцията "100 гравюри - съхранената художествена памет на един френски колеж в България" съдържа оригинални френски, немски и италиански творби. Издаден е и каталог на творбите с азбучен показалец на всички художници и гравьори. За създаването на този значим културен продукт Градската художествена галерия - Пловдив беше удостоена със Специална грамота от почетния консул на Република Франция в Пловдив г-жа Теофана Брадинска. Проектът е реализиран с помощта на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт "Старинен Пловдив“.

 

За повече информация:
Таня Станева
0899 444 740

 

Информация: Маргарита Андреевска-Пешева , "Връзки с обществеността", Национална галерия

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics