Ганчо Карабаджаков открива новия изложбен сезон на галерия "Аспект" - Пловдив

10.09.2017
Снимка 1

Галерия "Аспект" представя

Ганчо Карабаджаков

Изложба живопис

Откриване: 14 септ. 2017 от 18.00 часа

 

Есенно-зимният сезон в галерия Аспект се открива на 14 септември 2017 със самостоятелна изложба живопис на Ганчо Карабаджаков.

Художникът е сред основните автори на галерията и разпознаваемо име в съвременната българска живопис, което прави излишно подробното му представяне, по-скоро бих искала да анонсирам настоящата изложба.

В експозицията, случайно или не, са включени картини, наброяващи библейското число 33. Преобладават средният и малък формат, като всички платна са рисувани специално за изложбата в Аспект.

Цветовата гама, настроението и темите са типично карабаджовски – вибриращо свежи, жизнеутвърждаващи, общочовешки, но и специфично балкански, те отразяват погледа на твореца към света. Със закачливо намигване, без да се взема прекалено на сериозно, Карабаджо изографисва своите герои с много любов и уважение. Някои от платната са своеобразен паноптикум на пасторалния бит – мъже, жени, деца, кучета, котки и кози се въртят в оригинални композиции, обичат се и се радват на живота извън времето и пространството. Други от картините, нещо нетипично за живописта на художника, са лишени от бъбривост, композицията е фокусирана върху един или двама герои, изобразени в едър план на почти еднороден фон. Не липсва и историческата тема, представена в изложбата с няколко платна от серията „Севастократори”, както и няколко картини с бибилейски сюжети.

Откриването на експозицията е на 14 септември 2017, четвъртък, в 18.00 часа в присъствието на автора. Изложбата на Ганчо Карабаджаков е и първото събитие в обновеното пространство на галерия Аспект. След продължилия през цялото лято основен ремонт, бих искала да поканя всички приятели на галерията на чаша вино да се насладят на новия облик на галерията, декорирана с жизнерадостните картини на любимия Карабаджо.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics