"Небеса или структуриране на пустотата" на Цветан Лазаров в галерия "Ларго" - Варна

26.09.2017
Снимка 1

 

Арт Галерия Ларго представя

Цветан Лазаров

"Небеса или структуриране на пустотата"

Изложба–живопис и скулптура

27 септември 2017 – 17 октомври 2017

Откриване: 27 септ. 2017 от 18.30 часа

           

От 27 септември 2017 г. Арт Галерия "Ларго" ще представи за трети път в своите салони със самостоятелна изложба софийския художник Цветан Лазаров. „Небеса или структуриране на пустотата“ е доста сложното и ангажиращо заглавие, което авторът е избрал за мото на своето представяне. Но както винаги, още със заглавието Цветан иска да ни подготви, че това, което ще видим, не е просто сбор от творби.Това е покана да навлезем в света на дълго премислян, променян, допълван и усъвършенстван проект, какъвто е всяка една негова изложба. В колекцията отново ще се насладим на картини, населени с нежни женски образи, на изящни натюрморти и ефирни пейзажи.Но голямата изненада не само за варненската публика, но и за почитателите на Цветан от цялата страна, ще бъдат скулптурите от камък, които са гръбнака на експозицията. От този твърд и вечен материал авторът е изваял половин дузина творби в бяло и черно, които като че ли са овеществен израз на безкрайността и съвършенството на вселената. А философските послания във формите на скулптурите се допълват от поетичните теми и образи, заключени в живописните платна.

От няколко години Цветан Лазаров обмисля и подготвя серия от каменни и мраморни скулптури. По една или друга причина реализацията й се отлага пак и пак... И ето че варненската публика има привилегията да е първата, която ще се докосне до тези нови, невероятно много мислени, преживявани, изстрадани творби. От предишните си изложби във Варна Цветан е познат главно с малките си, изключително изящни бронзови пластики, всички от тях интерпретиращи темата за ефирната, изначална, вечна красота на женската фигура, за нейната крехка уязвимост, но и за нейната магнетична, изкусителна природа. В настоящата изложба художникът отива в друга крайност. Ако малките статуетки ни привличат със своята конкретика и материализиран блян за красота, то новите каменни скулптури ни респектират със своята абстрактна форма, предизвикваща не само сетивата, но и ума ни при възприемането на творбата. Така, както често става в картините на Цветан, и в скулптурите има елементи на духа, превръщащи ги в носители на символични значения, на метафори. Един зов за безкрайност откриваме в „почти“ съвършените форми на пластиките. Много провокативен ход на художника, който обича да се заиграва с интелектуалните възможности на своята публика, е това, че няколко от пластиките са като „Ин и Ян“, като тъмната и светлата страна на живота, като две уж еднакви, а всъщност противоположни трактовки на единното начало.

В петнадесетината картини, подготвени за варненската изложба, ценителите ще открият един познат Цветан Лазаров. Творбите преливат от чистота, нежност и въздушна лекота.Почти безтегловни, почти прозрачни, почти нематериални са образите в платната Почти ни се изплъзват, преди да ги видим, почти се разтварят в небесата, преди да ги разгадаем. Цялата колекция картини има звученето на един недостижим блян, далечен, може би сънуван, като ехо от един друг, по-добър и по-съвършен свят, може би светът на нашите мечти....

Очакваме ви на откриването на изложбата с участието на автора на 27 септември, сряда, от 18:30 часа в Арт галерия „Ларго“ на ул. Хан Крум №8. Изложбата продължава до 17 октомври.Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.                                                                                    

Накратко за автора

Цветан Лазаров е роден на 10 февруари 1962 г. в Берковица. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в класа на художника Радослав Лилов през 1981 г. като специализира живопис и скулптура. Продължава образованието си в Националната Художествена Академия в София в периода 1984 – 1989 г. със специалност Живопис в класа на проф. Добри Добрев.

От 1989 г. до днес работи като художник на свободна практика в областта на живописта, скулптурата, акварела и рисунката. Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина – в София, Пловдив, Варна, Бургас, в Хускварна, Швеция; Антверпен, Белгия; Орхус, Дания; Париж, Франция; Ротердам, Холандия и др.

В резултат на няколко изключително успешни изложби получава покана за постоянна експозиция в престижната галерия Смедбин в  Хускварна, Швецияв периода 1997 – 2002 г. През 2010 г. печели втора награда за скулптура на симпозиума “Ателие на Дунава” в Пьохларн, Австрия. Негови творби се намират в НХГ, в частни и общински колекции у нас и в чужбина. Живее и работи в София.

 

Информация: Нели Вълчева, галерист

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics