Издателство "Авиана" представя най-популярните норвежки писатели Вигдис Йорт и Рой Якобсен

02.10.2017
Снимка 1

Вигдис Йорт

Вигдис Йорт е родена през 1959 г. в Норвегия. Пише екзистенциални книги за човешката участ и житейските избори. Има остър поглед върху актуални теми от съвремието. Автор е на 28 книги.

Дебютът й е през 1983 г. с детската книга „Пеле-Рагнар в жълтия дом“, за която печели наградата за дебютанти на Норвежкия културен съвет. За втората си книга „Йорген + Анне е вярно“ печели наградата на критиката. Пробивът й като автор на литература за възрастни идва с романа „Драма с Хилде“ (1987 г.). През лятото на 2006 г. читателите на Дагблае избират „Ако само“ за един от най-важните романи за последните 25 години. Със „Смяна на гуми“, „Говори с мен“, „Трийсет дни в Санефюр“, „Да живее пощенският рог!“ и „Норвежка къща“ тя се налага като безстрашен политически автор.

През 2011 г. е отличена с наградата „Гюлдендал” за цялостно творчество, а през 2012 г. с наградата на критиката за „Да живее пощенският рог!“. Романът също така е превърнат в пиеса, която жъне успех в Държавния театър. През 2014 г. Вигдис Йорт печели наградата „Амалие Скрам”. Романът й „Норвежка къща” излиза през есента на 2014 г. и получава блестящи критически отзиви. През 2014 г. й е присъдена почетна награда „Браги”. Новият й роман „Земя и завет“ получи наградата на критиката. Йорт е номинирана за литературната награда на Северния съвет.

 

Издателство "Авиана" представя Вигдис Йорт с няколко заглавия

В „Норвежка къща“ (преводач Илия Точев) авторката не рисува красива картина на живота 
в норвежката къща. Вигдис Йорт пише книга за дилемите, пред които всички стоим, 
за отношението между своето и чуждото и за норвежкото себеразбиране. Алма обича старата 
си дървена къща, чийто двор се простира нагоре към гората. Кварталът е заможен, а тя е разведена,
с пораснали деца и работи като текстилен дизайнер. За да се издържа, изработва знамена и 
гоблени дава под наем част от къщата. Тогава се нанася младо полско семейство, 
което не се подчинява на нейните правила. От една страна, Алма вижда самата себе си 
като либерална, от друга, схваща фриволното отношение на поляците към нейната собственост 
като посегателство върху идентичността и ценностите й.

 

„Винаги с много хумор и често изхождайки от собствения си житейски опит, Вигдис Йорт разглежда екзистенциалните въпроси: нашето отношение към другия, класовите различия, предразсъдъците, индивидуалната свобода, ограниченията на свободата...

Зад свободния стил, лекия език и свежия хумор се крие писател с голяма тежест и значим литературен проект. ”

„Погледът навън към обществото е също толкова безмилостен, колкото погледът навътре – зад затворените врати.

„Нейната норвежка къща расте с времето, в съзнанието така, както е обичайно за романите на Вигдис Йорт. Както винаги много добре написан, ту забавен, ту сериозен, с остър поглед върху темите на съвремеността.”

„Интелигентна и навеждаща на размисъл книга, която може да се чете като диагноза на съвремието, като описание на типично норвежкото и като политически роман.”

 

В „Говори с мен“ (преводач Мария Николова) предпазлива жена на средна възраст заминава за Куба и изненадва сама себе си. Любов ли изживява там? Срещата с Куба, страната на контрастите, красотата, бедността и топлотата в отношенията между хората променят нейния светоглед. Когато се връща у дома, тя започва да се бори да доведе кубинския си любим в Норвегия. "Говори с мен" е роман за промяната на курса в живота и вземането на смели решения. За връзката на една жена със самата себе си, с миналото й и с властите, към които цял живот е била лоялна. С един любим. И не на последно място - със сина й.

„Романът притежава литературни качества, които взривяват тесните политически рамки със значителна преднина... Eзикът измерва дълбини и мащаби с меланхолична проникновеност по начин, който малко норвежки писатели владеят. (…) Прозата в „Говори с мен“ е твърда и блестяща като диамант.“

„Йорт обрисува своята героиня едновременно интелигентно и наивно, проницателно и иронично, така че тази привидно скучна библиотекарка е превърната в психологически богат образ.“

„Цялостно завършена, интелигентна творба за живота на самотната жена. (…) Йорт разкрива своите най-добри литературни качества в новия си роман.“

 

Рой Якобсен

Рой Якобсен (роден на 26 декември 1954 г. в Осло) е сред най-четените и обичани норвежки писатели. От дебюта си през 1982 г. до днес се развива като оригинален и задълбочен автор с изявен интерес към живота на обикновения човек в различните исторически периоди в Норвегия.

Има 4 сборника с разкази и 17 романа, сред които „По-бедителите“ (1991 г.), „Новата вода“ (1987 г.), „Граници“ (1999 г.), „Мраз“ (2003 г.), „Дървосекачите“ (2005 г.), „Гняв“ (2012 г.) и „Детето чудо“ (2009 г.). Номиниран е двукратно за престижната Литературна награда на Северния съвет – през 1991 г. с романа „Победителите“ и през 2004 г. с романа „Мраз“. Лауреат е на повечето литературни награди в родната си страна – Наградата за лите-ратурен дебют „Таряй Весос“, Наградата на критиците, Наградата на книжарите, Наградата „Гюлдендал“ и др.

Романът „Невидимите“ е публикуван в 15 страни и е номиниран за международната награда „Ман Букър“.

Книгите на Рой Якобсен са преведени на 30 езика.

 
Издателство "Авиана" представя Рой Якобсен  с трилогията 
"Невидимите", "Бялото море" и "Очите на Ригел"

 

Романът „Невидимите“ (преводач Мария Николова) е бестселър.
Действието се развива между 1913 г. и 1928 г. на малкия остров Барьой на северното крайбрежие. Това е историята на семейството на норвежки рибар, принудено да се бори всеки ден със суровите условия на живот. Централната фигура в романа е малката Ингрид, чувствително и възприемчиво дете, което опознава природата и света на възрастните. Недоизказаното в прозата на Якобсен разкрива простотата, истинността и красотата в отношенията между хората. Стилът на автора, напомнящ на исландските саги, хармонира с историята на малката общност на север и превръща „Невидимите“ в творба от най-висока класа.
 
„Рой Якобсен не просто разкрива добре изградени персонажи. Той винаги прави читателя по-умен. Майсторската му ръка прави малкото голямо. Новият му роман завладява читателя и не го пуска до последната страница.“
 
„С този роман Рой Якобсен показва колко прецизен писател е по отношение на езика. „Невидимите“ е солидно доказателство за мястото му в челните редици на норвежката литературна сцена.“
 
„По крайбрежието на Хелгелан Рой Якобсен разкрива велика поезия в простото.
Сред върхове и вълни, сиви камъни и зелени ливади дръзките жители на острова
свързват двата края (…).“

 

www.avianabg.com

https://www.facebook.com/Aviana-Bourgas-Bulgaria-543635602327764/?fref=ts

 

Информация: Издателство Авиана - Бургас

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics