Химн на планетата Земя

06.10.2017
Снимка 1

 

"Вокализът" на Аркадий Островски, изпълнен за първи път от Едуард Хил преди 45 години, получи стихотворен съпровод. Днес в присъствие на „Мистър Трололо" / световноизвестният руски естраден  певец Едуард Хил - Д.В ./ са обявени победителите на международния конкурс за най-добър текст за мелодия без думи, взривила миналата година Интернет по брой посещения. Това са автори  от Англия, България, Италия, Китай, Никарагуа, Полша, Русия, Украйна и Франция.

Както каза в своето видеоообръщение българинът Денчо Владимиров - „Нашата цивилизация се нуждае не от реквием, а от химн, утвърждаващ живота".

В конкурса участваха 217 души от 19 страни.

Обобщавайки този необикновен конкурсен проект, народният артист на Русия Едуард Хил каза, че самият замисъл се оказал много интересен и е обединил гласовете и традициите на различни народи. 

6.10.2010 година, Санкт Петербург 

 

Така в кратка информация бяха оповестени преди години резултатите от световен поетичен конкурс за написване на текст на химн на планетата по популярна  съветска "песен без думи ", изпълнявана почти половин век само с вокал от  съветския естраден певец Едуард Хил от Ленинград. Затова и творбата, с автор композитора Аркадий Островски, се е наричала от музикалните критици "вокализа", а в ново време американците , съвсем по американски, измислиха за изпълнителя званието.."Мистър Трололо".

Първоначално творбата имала текст, разказвало се в него за някакъв каубой и това предрешило съдбата й като песен с текст - идеологическите  чиновници  фактори в СССР тогава казали:  "Какво, сега каубои ли ще възпяваме, нямаме ли си наши герои да пишем песни за тях ?"

И творбата останала без текст. А Едуард Хил започнал да я изпълнява само с вокали, но така виртуозно с прекрасния си глас, че тя станала световен хит.

А когато се завърнал след разпада на СССР от гастроли по неволя из парижки  концертни зали , клубове и барове, този исполин на руската естрадна песен,  велик патриот, влюбен в града на Нева, решил да запее вокализата и с текст - като... Химн на планетата Земя!

 И се обърнал за съдействие към поетите от цял свят - да му изпратят свои стихове по прочутата мелодия.

И творци от цял свят се отзовали .

Но когато всичко е било готово и от стотиците конкурсни творби били избрани стиховете на десет автори от различни народи, изникнал проблем - наследниците на композитора  казали "Стоп" на химна с текст. Не разрешили вокализата да се изпълнява с думи, а само като мелодия.Това юридически, по закони за авторското право, означавало изпълненията на химна с текст да не може да се записват, да се издават в плочи, дискове и всякакви други носители, да се разпространяват  публично и прочие . ..

Толерантният Едуард Хил се съобразил с искането на наследниците на своя приятел-композитор, но решил и да финализира достойно своя глобален проект, в който са участвали автори от цял свят и са застанали зад неговата идея стотици поети и поетеси.

И на 6 октомври 2010 година в Санкт Петербург на паметно тържество бяха  обявени десетината победители в световния конкурс , измежду които е и пишещият тези редове. От стиховете на именно тези победители - автори бил и изграден текстът на Химна на планетата Земя, за завист на останалите небесни светила, които си нямат още химн.

Няколко години по-късно великият съветски руски естраден певец напусна този свят, завещал му стотици прекрасни песни и ...един Химн на планетата Земя !

Който, все някога може би и ще се запее с уникалния си международен текст с българско участие…

 

Ето и самият химн:

 

              ХИМН НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

Песню свою я несу по свету,
В каждом краю спето по куплету.
Она звучит по-французски, по-болгарски, по-английски,
По-турецки, конголезски. Мы сочиняем ее все вместе.
Мне нравится такая песня.
С древних времен человек путешествовал по свету,
Но всегда возвращался к родному порогу и любимым.
Я еду домой. Путь мой долог, и конь мой устал.
Но все это пройдет, как только я увижу родной дом.
Вот Великая стена -это дух Китая, и река Янцзы — мать народа.
Пусть жизнь будет так же полна,
Как воды этой великой реки.
Домой, возвращаюсь домой, больше не колеблясь.
Я очень рад, ведь я знаю, что моя любовь ждет меня.
Вот сердитая Адриатика, то зеленая, то сапфировая,
Достань взглядом до неба,
такого синего, что солнце не может его выжечь.
Смотри на звезды, которые блестят на небе.
Мы вместе, неважно, в Варшаве или Риме.
У тебя есть право на исполнение всех твоих мечтаний.
Тут мы живем, на прекрасной Земле,
Мама говорила мне, что все будут счастливы.
Ведь проблемы приходят и уходят,
Деньги кончаются, дни убегают,
Но главное – на Земле есть любовь.

 

6.10. 2010, Санкт Петербург

 

Информацията е предоставена от Денчо Владимиров

На изображенията: Комикс от колекцията на "Диаскоп"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics