Мария Райчева с пейзажи от различни градове в галерия "Аспект" - Пловдив

01.11.2017
Снимка 1

 

Галерия "Аспект" - Пловдив
представя
Мария Райчева
"Разходка в града"
изложба живопис 
7 ноември 2017 - 28 ноември 2017
Откриване: 07 ноември 2017 от 18.00 часа

 

За първи път със своя самостоятелна изложба в галерия Аспект, а и в Пловдив, гостува Мария Райчева, творец от най-младото поколение български живописци, но успяла вече да натрупа завидна творческа биография.  Мария работи в сферата на пейзажа, а картините в тази изложба са създадени през последните две години и са вдъхновени от нейни близки и далечни пътувания.

„Градска разходка. Избрах тази тема, защото за мен градският пейзаж е това, което разкрива най-пълно душата на едно място. Да уловя духа на града, да се потопя в неговите форми, цветове, пространства и мирис, и след това да го претворя с бои на платното – това беше моето предизвикателство.” – споделя художничката.

Улиците, фасадите с белезите на времето по тях, силуетите на преминаващи хора и автомобили, сенките на дървета. Прозорци, веранди, огради; цветовете, различните нюанси на светлината в различните части на деня… Това е нейното вдъхновение. Различни градове, в различни краища на света – приличащи си и в същото време всяко място  уникално и неповторимо, приканващо: Париж, София, Хавана, Тринидад, Корфу, и, разбира се, Пловдив. В картините й могат да бъдат разпознати местата, мотивите, които я провокират. Интересът й към изгледа  е съчетан с лични емоционални състояния.   Използва традиционни пейзажни фрагменти и композиционни схеми,  знакови места от творчеството на големите пейзажни майстори от края на 19 и началото на 20 в.. В личния й стил се впримчват  пластичните уроци на импресионизма,  постимпресионизма,  фовизма, експресионизма и техните нео-форми.  Но тя ни кара наново да ги обозрем.

Според изкуствоведката Мариана Аврамова „тя създава пряк усет за движение в картината чрез комбинацията  на цвета с движението на мазките.  Движещата  се повърхност прибавя фактура.  Да, има прилика с Ван Гог, Кокошка, но това само примамва, изкушава нашия усет за познато, за да се съсредоточим в нейния нов модел на работа с мазката.  Авторката  подминава главното и се концентрира върху принципно  трудно видими или невидими неща и чрез второстепенното подсилва  главното/основното  внушение (изразено с движение).  Сравнени с  останалите основните  части са по-обобщени и  силуетни.  Сградите не я интересуват  те са част от цялото.  Това обратно приоритизиране създава усет за накъдреност, многост, движение, фактура, надребненост.  Може би точната дума за ефекта, който поражда е бъбрив с чисто  женска интимна чувствителност. Това понякога е допълнено от деформация в перспективните линии или разтягане като през широкоъгълен обектив, което прибавя ефект на преекспониране или съкращение.”

За изложбата в Аспект Мария Райчева е подбрала тридесет платна, готови да ни отведат на далечни и по-близки дестинации.  Каним Ви от 7 до 28 ноември на едно приятно и опознавателно пътуване. Приятна разходка!

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics