Денчо Владимиров: "Случка в деня на народните будители"

03.11.2017
Снимка 1

 

Драги приятели,

Днес вече официално са обявени наградите на Международния конкурс "Изящното перо" в САЩ, Чикаго. С Първа награда за сатира е премиран неуморният автор-сътрудник на "Диаскоп Комикс" Денчо Владимиров. ЧЕСТИТО!

Поздравен и интервюиран по телефона от редакцията на "Диаскоп Комикс" за плановете му след световния успех като български сатирик и високото творческо признание от другия край на света, той отговори кратко: "За разлика от колегата Алеко Константинов, който написа "До Чикаго и назад", аз съм с други намерения : "ДО ЧИКАГО И... НАПРЕД !"

 

В град П. решиха управниците му да направят тържеството за този ден пред бюста на един от най-големите народни будители - Иван Вазов.

И по идея на библиотекарите и библиотекарките от Регионалната  библиотека някои от тях се облякоха и гримираха като герои от романа "Под игото" и застанаха с героични изражения около бюста на Иван Вазов.

Тържеството започна с изпълнения на мажоретния състав при местната английска гимназия.

Всички с нетърпение очакваха кой ще поднесе тази година традиционното слово пред бюста на народния будител, чест висока и отговорна. Досега се редуваха какви ли не херои на Прехода, а тази година това трябваше да е някой от подредените около бюста на Иван Вазов дегизирани герои от романа му.

Никой не подозираше каква разгорещена дискусия обаче се бе разгоряла само допреди минути в градското управление на културата по избора на героя от романа, натоварен с честта да произнесе на живо тържественото слово пред монумента на народния будител.

- Предлагам словото да произнесе Бойчо Огнянов - каза един от културтрегерите.

Предложението му обаче не бе прието. Изказано бе съображение, че  Бойчо Огнянов още в началото на романа извършва двойно, макар и не хванато от камерите убийство във воденица като избива двама турски гости - туристи, пожелали да влязат в по-тесен контакт с Марийка, дъщерята на воденичаря. А после същият този Огнянов организира и бунт срещу официалната тогава власт с крайна цел - независимост на България. Не се знае покрай сегашните събития в Каталуния, която също иска независимост, как ще се погледне и на изток, и на запад на такъв избор - литературен герой, сепаратист, да произнася тържественото празнично слово насред градски европейски площад.

Издигната бе кандидатурата и на д-р Соколов от романа.

И тя бе отхвърлена. Съображение - доктор Соколов е бил дясна ръка на Бойчо Огнянов в подготовката, отпочването и провеждането на неконституционния бунт вместо да си гледа преките текущи задължения като джипи.

По същия начин бе отхвърлена номинацията и на другия литературен герой от романа - господин Кандов. Най-вече заради  неговите социалистически залитания, а не се знае, може да са били замаскирано и комунистически.

Опряха и до кандидатурата на Колчо Слепеца. Като гледаха  милозливо, експертите от комисията отхвърлиха обаче и тази номинация. Та Колчо Слепеца въвежда в заблуждение заптиетата при тяхното търсене на преоблечения като поп Бойчо Огнянов,  водача на сепаративния бунт за независимост от законната  централна власт в Стамбул. Вместо да съдейства на тогавашните  органи на реда за задържането на сепаратиста, Колчо тарикатски ги праща за зелен хайвер.

Някой повдигна предложение тържественото слово пред бюста на Иван Вазов да произнесе библиотекарката, дегизирана като  емблематичната героиня от романа, учителката Рада Госпожина. Изказано и съображение - сега на образованието, след като то почти изчезна в България, вече много се държи от управляващите. Спомнете си колко пъти само вдигат заплатите на учителите с по някой лев, поглеж към края на хилядолетието стигнали по размер заплатите на чистачките по летищата. 

След кратко двоумение обаче и кандидатурата на учителката Рада Госпожина да държи словото бе отхвърлена. Припомнено бе от експерт от комисията, че в края на романа въпросната Рада Госпожина загива в някаква мелница, заедно с Огнянов, Соколов и другите сепаратисти,тоест и тя е била стопроцентова сепаратистка.

Стигна се до общо мнение на експертната комисия към градското управление на културата, че речта пред бюста на Иван Вазов трябва да се държи от някой консенсусен герой от романа му, който да е удобен за сегашната геополитическа обстановка, да е в синхрон с външната политика на страната и с предстоящото българско Председателство на Съвета на Европа, както и с евентуалното ни  вмъкване в еврозоната.

И такъв герой от романа, който да произнесе словото  за народните будители, бе в крайна сметка избран.

Пред множеството застана надут... Кириак Стефчов!

Този Кириак Стефчов, който досущ като някои съвременни  български управници и политици е дал своя огромен принос в борбата с неконсенсусни българи като Бойчо Огнянов, доктор Соколов, Рада Госпожина, Колчо Слепеца и Боримечката - вече все отрицателни на сегашния ни еврофон Вазови герои!

 

Карикатура: © Георги Чепилев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics