Повествователните сцени в житийната икона на Св. Никола

06.12.2017
Снимка 1
 
„Свети Никола Чудотворец заговори
със Арий, еретика, и във остър спор,
съзрях, ревниво как достойно го пребори
и как всесилно засиял бе в ореол.”

 

Митрополит Иларион

„Възхвала на просиялите в святост”

 

Св. Николай, Архиепископ Мирликийски, Чудотворец – от Патра, Ликийска област. Като юноша чичо му, Патраският епископ по име пак Николай, го ръкоположил за презвитер. Благотворил, спасил от морално падение семейството на един изпаднал в беднотия търговец, като на три пъти тайно през прозореца хвърлял кесия със злато, за да задоми трите си дъщери. На път за Иерусалим укротил бурята в морето и възкресил моряк, паднал от мачтите на кораба. Избран по чудесен начин за епископ на гр. Мир, показал се неустрашим проповедник на вярата; в тъмница търпял глад, жажда и страдал по време на гоненията при Диоклетиан. Като се дало свобода на вярата при император Константин Велики, участвал на I Вселенски събор (325 г.) в Никея като защитник на Православието против ереста на Арий. С благодатно озарения си лик св. Николай имал голямо влияние. Починал в 342 г. Мощите му били източник на изцерения.

Из „Вечен календар”от Митрополит Иларион

 

Св. Николай е един от най-популярните християнски светци, покровител на деца, моряци, защитник на девойки в брачна възраст - изцерител от разни недъзи и болести, покровител на семейното огнище, за добрите отношения в семейството, за помощ  в разни беди, за благополучие в път, при изгубен път, за тъжни и унили деца, за встъпване в брак на дъщери, покровител в море при буря и корабокрушение, застъпник на вдовици и сираци, помощник при бедност и мизерия, на пленници от врагове.

Житието на светеца съобщава, че той бил силно вярващ от най-ранна възраст. Ето защо в класическото западноевропейско изкуство го виждаме изобразен в купел с благодарствен жест на ръцете, а като кърмещ младенец да се отказва от храна заради пост. В религиозно-портретната живопис се изобразява в епископски одежди, с бяла закръглена брада, чело голо, намръщен. Повествователните сцени от живота на св. Николай са много, но главното при тях е, че те разказват за неговото чудотворство. В житийните икони се срещат клейма предимно със следните сцени:

 

ЧУДЕСАТА НА СВ. НИКОЛА

Рождество на св. Никола

Кръщение на св. Никола

Св. Никола избавя три девици от блудство

Светецът, посветен в дяконство

Св. Никола посветен в архипастирство

Св. Никола съкрушава идоли

Св. Никола победи Арий на събора

Светецът въведен в тъмница

Св.Никола приема небесен дар

Св. Никола избавя трима мъже от меч

Св. Никола се явява на Арий в сън

Св. Никола се явява в съня на цар Константин

Светецът се явява на сън на царя

Трима хилядници идват при светеца

Успение на св. Никола

Настъпи морско затишие след призоваване на св. Никола от моряците

Св. Никола избави кораба от потопяване

Св. Никола избавя Византий, давещ се в морето

Св. Никола дарува очи на цар Стефан

 

Често е изобразяван на готическите витражи и на италианските ренесансови фрески. Най-известните при тях са следните сюжети: „Милосърдието на св. Николай”, „Трите ученика”, „Глад в Мир”, „Св. Никола усмирява бурята”, „Синът на царедвореца, взет в плен”.

Бележити европейски художници рисували св. Никола

Интересна е историята от живота на Антоан Вато. Той започнал работа в ателието на иконописец. При него Антоан се научил бързо да изработва цели иконостаси. Но особено му се отдавал образа на св. Николай, защото много често го поръчвали.

"Аз толкова добре познавам изображението на този светец, че  мога да го рисувам и без да гледам  "образците"" – казвал Вато.

 

Първа публикация тук

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics