Изложба на Иван Мудов и пърформанс на Вито Валентинов в рамките на изложбата "Разместване на пластовете"

10.01.2018
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

Иван Мудов - изложба

Откриване: 12 януари 2018, петък, 18.00 ч.
 

"SCANPATHS" - пърформанс на Вито Валентино

 Followup: 12 януари 2018, 19.00 ч.

 В рамките на изложбата "Разместване на пластовете"
 

 

Изложба на художника Иван Мудов, в която участват Марлен Андреев, Никол Пруч, Мари Чивиков и Якоб Шиихе. 

Съпътствана от „Scanpaths” – пърформативен експеримент на Вито Валентинов, който се случва с участието на публиката и изследва начина на възприятие на художествените произведения. 

Иван Мудов

Произведенията на Иван Мудов често са провокации не само към представите за изкуство, но и към разбиранията за изложбено пространство, авторски права, институции, граници на произведението и др. Те представляват концептуални нередности, които на свой ред посочват както пукнатините, така и възможностите на системата на изкуството, на позволеното и забраненото, на нейните границите. Дългогодишният проект за галерия "0gms" започва от споделена идея заедно с художниците Камен Стоянов и Стивън Гермър. Галерията обаче възприема друга форма и се превъплъщава сама по себе си в художествено произведение чрез работата на Иван Мудов. За дълго време 0gms се намира в чекмедже, което обитава пространствата на различни институции, като например кухнята на Института за съвременно изкуство в София. Макар и да съществува под формата на “паразит” и да се побира в тясно на пръв поглед пространство, галерията успява да изгради своя програма и да представя регулярно нови автори. Шкафът 0gms е нейно продължение, съставен е от четири отделни чекмеджета, в които има самостоятелни изложби на различни автори. Самият той обаче е художествено произведение, странен авторски обект, който има свой собствен живот в галерийните пространства като галерия, представяща други автори. По думите на изкуствоведката Десислава Димова той се стреми да създаде взаимоспомагателна система за художниците вътре в рамките на света на изкуството.
След изложби в Амстердам, Милано, Виена, Любляна и Пловдив 0gms ще бъде представен в рамките на Самостоятелна изложба на Иван Мудов в Софийска градска художествена галерия, в която ще можете да видите и научите повече за произведенията на Марлеен Андреев, Никол Пруч, Мари Чивиков и Якоб Шиихе. 

Вито Валентинов

Откриването ще бъде съпътствано с пърформантивен експеримент на художника Вито Валентинов “Scanpaths”, който за първи път ще бъде представен в рамките на изложбата „Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея”. Работата на Вито Валентинов се основава на участието на публиката, която е поставена в ролята на „активен зрител”. Художникът създава специална среда, в която всеки човек може да сподели с останалите своя уникален начин на гледане и възприемане на едно произведение на изкуството. Невидимите движения на погледа на гледащия се превръщат в карта на възприятието, която безсловесно може да бъде споделена с другите. Така пърформансът представлява всъщност един тих спектакъл на споделеността, който връща зрителите едновременно към нямото кино и към емоционалната експресивност на абстрактното изкуство.

* Изображение:
0gms Cabinet 3, 2011. InstallationView, W139 Amsterdam.

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics