Архитект Деян Дaчевски: "Реплики Модиляни" - изложба живопис

17.05.2013
Снимка 1
 

В рубриката "Културни прояви"

На 20 май 2013г. от 18.30 в сградата на Съюза на Архитектите - гр. София, ул. Кракра, № 11, на партера в Зала 1 предстои откриването на шестата самостоятелна изложба живопис на Деян Дачевски. Изложбата ще открие учителя на автора г-н Михаил Камберов, художник и Доктор Хонорис Кауза на изкуството.

 Под заглавието "РЕПЛИКИ МОДИЛЯНИ" ще бъдат представени 40 картини в техники акварел и маслен пастел - авторска интерпретация по голите тела на гениалия италиански художник.

Творил в началото на миналия век, Модиляни рисува множество портрети и актови платна, създавайки свой самобитен стил, характерен със скулпторно третиране на формата, издължени пропорции и екзотични бадемови очи. През 1917г. е открита първата му самостоятелна изложба в галерията „Берт Вайл“. Началникът на парижката полиция е скандализиран от голите тела и нарежда изложбата да бъде закрита едва няколко часа след откриването и.

За любителите на комикси са интересни два портрета от Модиляни. Единият е портрета на Lunia Czechovska (репродукция N 1) - когато душата на персонаж не може да прикрие чувствата си, или когато не може да направи нищо в душевната си оголеност. Модиляни като фигуративен художник е характерен с рисуването на лицата като маски.

В настоящата изложба Деян Дачевски показва реплики на всичките известни голи тела на Модиляни.

Пожелаваме успех на художника-архитект и човека Деян Дачевски!

 


 

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Деян Дачевски е роден на 20 ноември 1968г в София. От ранно детство той е привързан към живописта. Пейзажи от родния край – гр. Троян са първите творби, които рисува още като ученик с маслени бои, акварел и темпера. От 1995г. след дипломирането си във ВИАС започва самостоятелна частна практика като архитект. Голямата му любов си остава живописта, която решава от хоби да превърне в сериозно занимание. Така се запознава с настоящия си учител – международно известният художник Михаил Камберов. От 2009г. до днес специализира живопис и графика в частното училище на Михаил Камберов. В този период е представил част от картините си в 5 самостоятелни изложби – живопис в сградата на Съюза на Архитектите.

 

На илюстрациите: поканата за шестата самостоятална изложба и творби от Деян Дачевски