"Имане" на Хубен Черкелов в Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

27.01.2018
Снимка 1

Национална галерия
Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представят

ХУБЕН ЧЕРКЕЛОВ

ИМАНЕ

01 февруари 2018 – 11 март 2018

Откриване:
2 февруари 2018, петък, 18.30 часа
бул. "Черни връх" №2, София

 

Под патронажа на заместник министър-председател и министър на външните работи на Република България г-жа Екатерина Захариева.

 

Изложбата

„Имане” е първата самостоятелна изложба на Хубен Черкелов от 18 години насам. Специално за нея художникът създава 10 платна, интерпретиращи картини на значими за изкуството ни имена като Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти. 

През последните години за основа на своята живопис авторът използва визуални образи, взети от финансови документи като банкноти, монети, чекове, облигации, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Освен паричен знак за художника банкнотата e визуален код, сбор от символи и знаци, средство за познаване и оценяване на изкуството като стойност. Тя е и материална единица за най-лесния и естествен международен обмен: създадена по различно време, отпечатана на различни места, тя провокира художника в неговите разсъждения за мястото на твореца и ролята на изкуството.

„Миналото никога не е мъртво, то дори не е минало” (Уилям Фокнър, Реквием за една светица). Този цитат ни довежда най-близо до идеята на художника: ориентирите за време и пространство, за тук и сега са изчезнали, откривайки повторяемост на ситуации. Картините на Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев присъстват върху банкноти печатани през 20те години в American Banknote Co., появявайки се отново този път върху платната на Хубен Черкелов, рисувани в ателието му в Ню Йорк, превръщайки се в символи на национална сила и идентичност. 

 

Накратко за автора

Хубен Черкелов (Houben R.T.) е роден през 1970 г. Живее и работи в Ню Йорк. 
В своите ранни произведения – фотографии, филми и инсталации, разглежда теми, свързани с периода на прехода в най-новата ни история и постсоциалистическото общество. В настоящите си творби рисува образи, заимствани от изображения върху финансови документи, използвайки техника с фолио и акрилни бои. 

Негови произведения са представяни в Музея на изкуствата Бронкс, Ню Йорк, Музея Брогън, Флорида, 54-то Венецианско биенале и галерии в Бостън, Ню Йорк и др.
www.houben.nyc

 

Информация: Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

                              www.sofiaarsenal-mca.org

 

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!