Александър Байтошев рисува женското тяло в синхрон с поета Иван Христов

30.01.2018
Снимка 1

 

"Любовен речник" - енциклопедия на любовта

"Скъпоценни камъни, цветя и растения, благодатна храна, предмети-реликви, свързани с култове към любовта – различни образи на предмети и артефакти, които отвеждат до многозначните послания на любовта, която никога не е едно, никога не е една. Избраните кодови думи са подредени по азбучен ред, по всяка от тях е написано стихотворение, а за всяко стихотворение е направено малко изследване. Така се създава една специфична мистика – чувствена и рационална едновременно. Игра на ума, асоциации, но и множество усещания изтъкават материята ѝ по пътя към корените на любовното чувство – и с болката, и с насладата от него. Пестеливо, с малко, внимателно подбрани думи, с особена преданост към състоянието.

А рисунките на жени от Александър Байтошев завършват поетичния синхрон, който фигуративно може да бъде наречен „енциклопедия на любовта".                                       

Елка Димитрова, литературовед

 

Накратко за Александър Байтошев

Александър Байтошев е роден през 1983 година в София. Завършва Националната художествена гимназия за изящни изкуства „Илия Петров“. Печели едногодишна стипендия за обучение по изкуство и дизайн в “City of Bath College”, Великобритания. Дипломира се в специалностите „Семиотика и педагогика на изобразителното изкуство“ (СУ „Св. Климент Охридски“, 2008 г.) и „Графичен дизайн“ (Нов български университет, 2011 г.).

През 2006 г. заедно с поети и художници създават арт лаборатория „Николай Райнов“. Доктор по методика на изобразителното изкуство (СУ „Св. Климент Охридски“). Има една самостоятелна изложба и множества участия в национални и международни изложби.

Отличен на международния фестивал за млади художници в град Солун, Гърция. Публикува поезия в сп. „Пламък“, сп. „Страница“, сп. „Море“, американското списание „Drunken Boat”, „Литературен вестник“, “Liternet”,“ Public Republic”, „Кръстопът“ и др.

Носител на специалната награда за поезия на „Литературен вестник“ (2012) и наградата на Академия „Liber“ за втората си книга (2015).

Негови стихотворения са превеждани на английски и немски език.

Автор на стихосбирките: „Прах и драскотини“ (2012) и „Кучета“ (2014).

 

Всички рисунки към книгата "Любовен речник" вижте тук

 

Стихотворения от "Любовен речник" в "Диаскоп":

 

Александър Байтошев в "Диаскоп":

 


 

© Христина Мирчева

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!