"Лица" на Илиана Манукова в галерия "Аспект", Пловдив

05.02.2018
Снимка 1

Галерия "Аспект" представя

Илиана Манукова

"Лица"

изложба живопис

08 февруари 2018 - 27 февруари 2018

Откриване: 08 февруари 2018 от 18.00 часа

 

Втора самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ подготвя художничката Илиана Манукова. Експозицията от живописни платна под надслов „Лица“ ще бъде открита на 8 февруари.

Илиана Манукова споделя

Живописта е странно място, тук се срещат дух и материя и срещата им е свиреп сблъсък или нежна прегръдка. Как да отговоря на извечния въпрос кое е първично, когато поривът на духа ражда материален резултат, който от своя страна събужда чувства, преживявания? Картината винаги е обект и субект едновременно, тя е процесът на визуализация на емоциите. Този процес съществува преди и след мен - след ателието, след изложбата...

Думи за художника и изложбата

Живописта на Манукова има много планове, тя е многосмислова, подчертава изкуствоведът Димитър Грозданов. Отличителни в нейната многоплановост са три основни аспекта. Първият е пластическият. Илиана изгражда картината като образ от различни съставки,всяка от които е обособена,а едновременно с това всички преминават една в другадо единство.

Вторият аспект е колоритният. Тук авторката варира от хармонията до контраста. Системата е овладяна и винаги се търси самостойност, във всяка от картините.

Третият аспект е разказът. В тази посока художничката използва типажа, ракурса и композицията, които са четивни и по своему енигматични. Така например Илиана има свои герои,движения и конфликти. Тук особена е ролята на рисунката, която дисциплинира цветовите енергии.

Димитър Грозданов

 

Изложбата може да бъде видяна в галерия „Аспект“ до 27 февруари 2018 г.

 

Накратко за автора

Илиана Манукова е родена на 29 септември 1970 г.

Завършила е Средното специално художествено училище “Цанко Лавренов” в Пловдив през 1989г.

През 1998 г. се дипломира като магистър по живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Андрей Даниел.

Член е на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ) и Съюза на българските художници (СБХ).

През 2006 г. на годишната изложба на ДПХ Илиана Манукова е отличена с Трета награда за живопис.

Носител е на наградата за млад автор на името на Георги Божилов – Слона, от годишната изложба на ДПХ през декември 2003 г.

Участвала е в общите изложби на ДПХ, в националните изложби на СБХ, както и в международни пленери по живопис в Македония, Словения и България.

Нейни картини са притежание на частни колекции в САЩ, Канада, Германия, Словения, Македония.

 

Информация: Олга Петрова, галерия "Аспект", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

 

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!