SIC TRANSIT MEDIA MUNDI: Първа ретроспектива на Лъчезар Бояджиев в СГХГ

08.02.2018
Снимка 1

Софийска градска художествена галерия

представя

Лъчезар Бояджиев. SIC TRANSIT MEDIA MUNDI

(Настоящето е прекалено късо и доста тясно)

14 февруари 2018 – 11 март 2018

Откриване: 14 февруари 2018 от 18.00 ч.

 

Лъчезар Бояджиев

е сред най-известните съвременни български художници. Един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с мащабна международна практика, Бояджиев е публична фигура с особено значима критическа позиция на българската сцена. В качеството си на художник, критик, лектор той спомага за изграждането на нови дефиниции и практики на изкуство в страната.

Първа ретроспектива

Настоящата изложба е неговата първа ретроспектива в България, показваща опита от над 20-годишната му практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби. Ще могат да се видят едни от най-ранните работи на художника, създадени в хаотичното време на еуфория и надежди за промяна веднага след събитията от 89-а. Те са показвани преди всичко извън страната и са били включени в исторически международни изложби като „Отвъд вярата. Съвременно изкуство от източноцентрална Европа”, 1995, „След стената: изкуство и култура в пост-комунистическа Европа”, 1999, „Кръв и мед / Бъдещето е на Балканите”, 2003 и много други.

През годините художникът е участвал в биеналета, групови изложби и конференции от Сао Пауло до Сидни и Гванджу, както и в почти цяла Европа. Творбите му са част от множество музейни колекции по света, като в България Софийска градска художествена галерия притежава най-много от тях в колекцията си за съвременно изкуство.

Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор, задълбочено знание и критика визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността. Произведенията му са свързани с пренареждане на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, с промяна на стойностите и с изследване на връзките между лично и публично пространство, глобални и местни територии, с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене. Художникът се интересува както от проблемите на паметта и миналото, определящо лицето на различни места и обстоятелства, така и от възможните проекти за бъдеще. В работите му двата вектора заедно дават индивидуалността на настоящето.

Куратори

 

Куратори на изложбата са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева. Тя се осъществява с подкрепата на СП „Култура” на СО, ИСИ – София, Фондация „Едмонд Демирджиян”, Фондация „Отворени изкуства”, FAC Design, Фондация MUSIZ, Дана и Георги Войнови, Гауденц Б. Руф, Колекция „Контакт“ – Виена, Колекция „Хохентал и Берген“ –Берлин, Колекция „Рене Блок“ – Берлин, Колекция на Фондация Вехби Коч, Истанбул.

 

 

На изображенията:

1. Лъчезар Бояджиев. Столове и символи. Проект за мирна съвместна съ-идентификация, 1995-2001. Цикъл от 11 дигитални графики

2. Лъчезар Бояджиев. Неозаглавен проект с мумии (Поеми въздух и задръж!), 2012. Инсталация; 12 надуваеми обекта

3. Лъчезар Бояджиев. Ендшпил или добрият, лошият и самотният, 2012. Инсталация-обект, Колекция на Фондация Вехби Коч, Истанбул

4. Лъчезар Бояджиев. Gazebo, 1996. Инсталация в конкретна среда

5. Лъчезар Бояджиев. Навътре, навън... и пак навътре, 1999. Цикъл от 15 дигитални графики Колекция на СГХГ, София

 

 

Информация: Петър Димов, Връзки с обществеността, СГХГ

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!