Маргарита Занеф завеща 1 771 261.35 лева на Националната галерия

15.02.2018
Снимка 1

Дарение в размер на 1 771 261.35 лева

 в полза на Националната галерия

от наследството на починалата в Австралия г-жа Маргарита Занеф

 

Националната галерия в София получи дарение от 1 771 261.35 лева съгласно завещанието на родената в България и починала през 2016 г. в Австралия наша сънародничка г-жа Маргарита Занеф.

Данните за г-жа Занеф са оскъдни

Тя емигрира в Австралия през 1960 г. Съпругът й Цанко и синът им Антон са починали преди нея. От австралийската преса разбираме, че г-жа Маргарита Занеф е била и колекционер на изкуство. Контакти между нея и Националната галерия в София през годините не е имало.

Според завещанието

половината от сумата след продажбата на недвижимото си  имущество г-жа Занеф дарява на Художествената галерия на Ню Саут Уелс в Сидни, а другата  половина – на Националната галерия в София. По думите на адвокат  Уоруик Дън от кантората “Biddulph&Salenger”, изготвила завещанието през 2008 г. и извършила разпоредителните действия с наследството, г-жа Занеф е била изключително ерудирана личност и голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото. Дарението е родолюбив жест към страната, в която се е родила и признателност към държавата, която я е приела и в която е прекарала голяма част от живота си.

Съгласно завереното от Върховния съд на Ню Саут Уелсслед смъртта на г-жа Маргарита Занеф през 2016 г. завещание, на адвокатската кантора“Biddulph&Salenger” е възложено да продаде имотите и да преведе парите на Художествена галерия на Ню Саут Уелс в Сидни  ина Националната галерия в София. Единият от двата имота в Уейвъртън е споменат в австралийската преса. Той е притежание на семейството от 1963 г. В неговата градина синът Антон е посадил бяла азалия за майка си.

Официално писмо от адвокат Уоруик Дън

След приключване на процедурите адвокат Уоруик Дън изпраща официално писмо до ръководството на Националната галерия в София, с което информира,че имотите на г-жа Маргарита Занеф са продадени и Националната галерия трябва да получи половината от тяхната стойност.

Сумата е налична

След потвърждение от страна на българското посолство в Канбера, ръководството на Националната галерия изпраща на адвокат Уоруик Дън необходимите данни и сумата е преведена преди дни по сметката на Националната галерия в София.

София, 15 февруари 2018 г.

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

Фото: Интернет


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!