"Животът на един колекционер": Лекция на Луис Басат

25.02.2018
Снимка 1

 

 

„Ако дядо ми, Самуел Басат, българин, роден на 19 март 1870 г. в Шумен, можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч толкова години, след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол, където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз. Затова бих искал да посветя тази изложба на паметта му – сега, на 148-ата година от рождението му в България.“ (Луис Басат)

 

Kак се създава една от най-значимите колекции за съвременно изкуство? Луис Басат ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер” на 28 февруари 2018 от 18.00 часа.

Експо Баня София (Expo Bath Sofia) На испански език, с превод на български. Вход свободен.


Луис Басат е един от най-забележителните испански рекламисти на нашето време и основател на „Колекция Басат" (Матарó, Барселона). Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект.

На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. През 1975 г. основава рекламната агенция „Басат & Асосиадос”, днешната „Басат Огилви” (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Носител на множество награди, той е признат за един от „най-влиятелните мъже в рекламата”.

Басат гостува у нас в края на ноември 2016 г. за участие в серия от културни и образователни събития, обединени в проектa „Луис Басат и креативността”, иницииран от Фондация Фотофабрика и Ogilvy Group Bulgaria. В рамките на гостуването той изнесе лекция в Софийския университет, по време на която беше представена неговата книга
Креативността, издадена от „Колибри”.

През февруари 2017 г. Луис Басат отново посети България по повод премиерата на книгата
Завръщането на Басат на Висенс Виляторо.

 

Информация: Изд. "Колибри"

 

Още по темата в "Диаскоп" тук

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!