"Изкушенията на ninavale": Насладата/удоволствието в текстове, неон, видео и арт обекти

09.03.2018
Снимка 1

Национална галерия

Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство
и
Френски институт в България
 
представят
 
Валентин Стефанов и Нина Ковачева
 
Изкушенията на ninavale

 

15 март 2018 – 22 април 2018

Откриване: 15 март 2018, четвъртък, 18.00

бул. "Черни връх" 2, София

www.sofiaarsenal-mca.org

 

Нина Ковачева и Валентин Стефанов

живеят и работят заедно вече няколко десетилетия. През това време създават и индивидуални, и общи работи.Често арт критици говорят за тях като за трима художници - Нина, Валентин и Нина-и-Валентин. Или ninavale. И „тримата” художници работят с градежа и разрухата в една възвишена неразличимост. Независимо дали изследват затворени пространства и домашна тривия или алтернативно полагат живото сред една безразлична природа, kонцептуалният им минимализъм – тяхна запазена марка – е изведен до естетически ригоризъм.

Темата за насладата/удоволствието

е вече застъпвана в предишни техни изложби, като например Surplus Enjoyment в Музея за съвременно изкуство в Тайпе, Тайван, където като отправна точка е взет Лакановият термин surplus enjoyment. Животът сам по себе си, както го описва Лакан, в един момент е просто „апарат за удоволствие”. Подобна тема присъства и в изложбата им в Националната галерия на Македония.

Изкушенията на ninavale

е покана за пътешествие с авторите, преминавайки през техния житейски и творчески път, мисли, колебания, страхове, изкушения, с ирония и/или любов към идеята за удоволствието и радостта.Удоволствието не толкова като физическа наслада, а по-скоро като състояние на духа, като начин за стабилизиране и превъзмогване на страховете, които нашето време изживява.

Настоящата изложба съдържа видео, видеоинсталации, арт обекти, светлинни инсталации – неон, както и текстове, написани на голямоформатни винили.

Изложбата се организира по покана на куратора Надежда Джакова и е третата от проекта „Автобиография“ от програмата на музея.

За повече информация: Валентин Стефанов – 0898 287 669

Надежда Джакова – 0879 834 030

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!