САТИРИЧЕН БОДИЛ: "Откъде идва името на река Искър"

14.03.2018
Снимка 1

 

Нова теза от Института по историческа еквилибристика
от акад. Хайвански-Брюкселски!
 

Преписа от оригинала: Денчо Владимиров

По реакционната коминтерновска теза нас, българите, от турско робство ни е освободила Русия, но по новите прогресивни евроатлантически визии се налагат корекции на това закостеняло схващане. Наистина Русия е участвала в освободителната война със свои войскови подразделения, коне и оръдия, походни кухни и трапезарии , минавала е Дунава и Балкана и тъй нататък, но през последните години се появиха следи за безброй участия и на други народи.

Например от Полша. Руският патриарх каза, че войскарите оттам са били от дислоцираните руски полкове в тази страна, тогава част от Руската империя. Но фактите говорят за активно полско присъствие в така наречената Руско-турска освободителна война! Откъде иначе са се появили наименованията на наши градове и села като Полски Тръмбеш, Полски Сеновец… в Пазарджик имаше даже и ресторант Полски Боровец! В народа ни битуват наименования като полска мишка, полски пъдар, ядем домати полско производство, не само оранжерийно, има и песен за полския синчец.

Така че относно участието на Полша, всичко е ясно. Остава да затворим и страницата с участието на Щатите и НАТО! Тук следите от присъствието на техните войски във войната са още повече: град Лъки, от американското "лък" /щастлив /, Луковит, от американското  "Лук"/ виж / и т.н. Ами селата Тръстеник в Плевенско и Русенско ? Те са се сдобили с  тези си имена в прослава на американските тръстове, които са спонсорирали щедро войната.

Но най-красноречив е случаят с името на река Искър! През войната тя си течала така - без име, но по време на придвижването на Шестия американски флот по нея моряците се наливали яко с уиски и след това, то се знае, физиологически се облекчавали от изпитото в реката. Цялата река замирисала на бърбън. И местното население я нарекло ласкаво Уискър, а в последствие името й се видоизменило на Искър...

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


   

  © Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.