Книга и изложба за маите в Мексиканската къща на Градската галерия - Пловдив

16.03.2018
Снимка 1

На 21 март 2018 от 18.00 часа в Постоянната експозиция "Мексиканско изкуство" на Градска художествена галерия – Пловдив в Стария град ще бъде представена книгата на Луис Монтеро "Неразказани легенди за маите".

Едновременно  с това ще се открие и изложба с илюстрациите, създадени от художничката Ана Монеро за литературното произведение. Освен творчески тандем мексиканецът Луис Хулиан Монтеро Палма и българката Ана Огнянова Монтеро са семейство, което избира да живее в България, като обединява духовно две толкова различни култури и светоусещания.

„Неразказани легенди за маите” запознава читателя с четири предания за маите Киче в опит да се отдели реалното от вплетените в него вярвания, суеверия, митичност.

Авторката на илюстрациите Ана Монтеро е българска художничка, изучавала тайните и мистичните следи на мексиканските цивилизации и по-специално на маите. Тя е живяла в Мексико, където успява да осъществи директен контакт с тази толкова прочута и интересна култура от полуостров Юкатан. Участвала е в латиноамерикански изложби, където творбите й са приемани с голям интерес заради изповядваното от нея убеждение за човека като „дете на Вселената, чиито корени и материална обивка са от Земята, а Духът е универсален и пътуващ през времето и пространството, устремен към духовното, без страх от Смъртта и без обвързване към Живота.“ Тя вярва, че двете са едно цяло, част от вечния цикъл за усъвършенстване и пречистване...

Изложбата с илюстрации от Ана Монтеро ще продължи до 4 април 2018 г.

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!