Холандското артистично дуо Л.А.Раевен с "Дива зона" в галерия "Структура", София

22.03.2018
Снимка 1

Галерия "Структура" представя

Л.А. РАЕВЕН

Дива зона

Куратор: Мириам Уестен 

Откриване: 28 март 2018, сряда, от 19.00 часа

 

След премиерата на най-новата им видеоинсталация Wild Zone 3 (“Дива зона” 3) в музея в Арнем, Холандия, артистичното дуо Л.А. Раевен представя своя проект в галерия Структура.

Лизбет и Анжелик Раевен

са близначки, родени в Хеерлен, Холандия през 1971 г. Работят заедно от края на 90-те години, като създават пърформанси, фотографии, рисунки, скулптури и видеоинсталации. Темите, които ги интересуват, са свързани, от една страна, с живота в идентична двойка, в която пътят към индивидуалността е изключително труден, и от друга – с унифицирането в глобален план, наложено от стандартите на модната индустрия.

За Л.А. Раевен битката с рекламната пропаганда на големите компании е и лична. Преминали през физическите и психологически сътресения на хранителното разстройство, те съсредоточават енергията си върху стереотипите, изграждани по законите на консуматорското общество и върху начина, по който те влияят върху собствената ни самооценка. Трагичните истории на хора, последвали своите модни идоли и озовали се на ръба между живота и смъртта, загубили не само своите физическите си характеристики, но подменили до неузнаваемост и съзнанието си, се превръщат в изходна точка за голяма част от работите им. 

За клишетата в медните списания
 
Клишетата, които дебнат от модните списания, се превръщат в канони за милиони млади момичета по света. Те сляпо следват кумирите си, като използват всякакви методи за трансформация. По пътя за постигане на идеала всъщност изгубват себе си. Именно това е огромна тема в творчеството на Л.А. Раевен – запазването на индивидуалността в свят, който ни облъчва с модели за подражание.
 

Среща с художничките на 27 март от 11.00 часа

Специална среща с художничките Лизбет Раевен и Анжелик  Раевен и кураторката на изложбата Мириам Уестен на 27 март, вторник от 11 часана която ще имате възможност да разгледате изложбата предварително и да разговаряте с тях на чаша кафе.

Ще получите специалното издание към изложбата, включващо текстове на кураторката и информация за работата на Л.А. Раевен.

Проектът се реализира с подкрепата на Фондация Мондриан, Музея в Арнем, Холандия и Елен де Брюн Проджектс, Амстердам. 

 

Информация: Зоя Петрова, галерия "Структура", София

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника!