Борхес, Молинари и латиноамериканската литература

12.04.2018
Снимка 1

 

Публична лекция по история

на латиноамериканската литуратура

 

На 17 април 2018 г. от 18.00 ч. в Новата конферентна зала на СУ „Свети Климент Офридски“ проф. Ектор Данте Чинкота (Аржентина) ще изнесе публична лекция на тема: 

Испанската и латиноамериканската поезия през ХХ век: 
трансгресии и идентичности (Борхес, Молинари и др.)



На 18 април 2018 г. от 19.00 ч. в клуб „Петното на Роршах“ („Йоаким Груев“ 36, Пловдив) и на 19 aприл 2018 г. от 18.00 ч. в Дома на писателя в Бургас (ул. „Вола“ 1) ще се проведе беседа на същата тема, отново с участието на проф. Чинкота.

Ектор Данте Чинкота

е носител на Националната награда на Аржентина за литература (1993). Той ще представи двуезичния сборник „Сенки от блясък“ („ИК Гутенберг“, 2018) на изтъкнатия аржентински поет Рикардо Молинари и ще сподели нови мисли по отношение на стиховете на Хорхе Луис Борхес – тяхното издание на български под заглавието „Поетическа антология 1923 – 1977“ се осъществи през 2016 г. от издателство „Проксима-РП“. 

Юбилейни дати

През 2018 г. се навършват 120 години от раждането на Молинари, а през 2019 г. – 120 години от раждането на Борхес. Организаторите биха искали да изкажат своята благодарност към Посолството на Република Аржентина (София), Института Сервантес (София), Катедрата по испанистика и португалистика към СУ „Свети Климент Охридски“, домакините от
„Петното на Роршах“ (Пловдив) и Дома на писателя (Бургас), както и на отделните личности, които дейно ни подкрепиха.

Вход свободен!
 

Информация:  Gutenberg Publishing House/ Издателска къща Гутенберг

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.