"Вместо Ренесанс: Българското Възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет" в НГ, София

19.04.2018
Снимка 1

Националната галерия

и

pinks.bg

представят

ВМЕСТО РЕНЕСАНС:

БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ В ИЗКУСТВОТО –

ОТ ИКОНАТА ДО СВЕТСКИЯ ПОРТРЕТ

19 април 2018  – 17 юни 2018

Откриване: 19 април 2018, четвъртък, в 18.00 часа

Двореца, пл. Княз Александър І

 

Блясъкът на Българското възраждане оживява в уникална изложба, подготвена от екипа на Националната галерия и изкуствоведа Доротея Соколова. Една от най-ярките и същевременно най-малко изследвани епохи в културата ни е представена през произведенията на изключителните ни зографи и първите ни светски художници. Това е епоха на икономически, социален и културен подем на българската народност в Османската империя. Началото на този процес се отнася към средата на XVIII в., ознаменува се с „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски през 1762, и завършва с революционните движения и Освобождението през 1878. 

В изложбата са събрани на едно място икони и портрети на най-значителните възрожденски художници – от големите тревненци Йоаникий, папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите на Самоковската школа, сред които се извисява творчеството на най-значителния реформатор – Захари Зограф, на Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до творбите на академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски, Христо Цокев, Димитър Добрович, на художника-революционер и съратник на Васил Левски реформатор – Георги Данчов.

 

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“в рамките на Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз - 2018, и е подкрепен от Първа инвестиционна банка.

 

За допълнителна информация:

Доротея Соколова  0879 834 037

 

Информация: Ваня Кубадинска, Отдел "Връзки с обществеността"

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.