Вечер на американската поезия "Poem in your pocket" организира Софийски салон за поезия

19.04.2018
Снимка 1

Столична библиотека – Американски център

Софийски салон за поезия

Вечер на американската поезия

Poem in your pocket

Поема в джоба

26 април 2018 от 18.00 часа

 

Каним всеки, който обича поезията, да сподели любимо стихотворение или песен от американски автор. Заявете участие в Американския център или на е-адрес [email protected], като посочите следните данни: вашето име; заглавие и автор на стихотворението, което ще прочетете; език, на който ще четете (български или английски).

Малко история

През 1995 г. Академията на американските поети убеждава група издатели, литературни организации, поети и учители да обсъдят необходимостта и ползата от честването на националната поезия в продължение на един месец. По него време подобна практика вече съществува успешно – февруари е Месец на афроамериканската история, март – Месец на историята на жените. Така през 1996 г. април е обявен за МЕСЕЦ НА ПОЕЗИЯТА

Националният празник на поезията „Поема в джоба“ се провежда за пръв път през 2002 г. по инициатива на кметството в град Ню Йорк, а през 2008 г. Академията на американските поети го разпространява в цялата страна. От 2016 г. той се празнува и в Канада.

Идеите как да се отдаде почит на поезията на този ден са най-разнообразни – от публично четене на стихове до изписването им с тебешир на паважа. Миналата година в предложенията на Академията на американските поети изобилстваха девизи от рода на „Мисли като поет“ и дори „Живей като поет“. Тази година официалният постер е посветен на 200-годишнината от рождението на Уолт Уитман /1819 – 1892/ и великолепната му поема „Стръкчета трева“.

Преди да решите с какво да участвате в тазгодишния празник, можете да надникнете в нашия сайт „Поетични страници“, за да припомните стиховете, които сме чели миналата година. А в сайта на НБУ ще се потопите още веднъж в преживяното.

Очакваме ви да прочетете, да рецитирате, да изпеете, да изрисувате или да изтанцувате избраното от Вас стихотворение в Американски център при Столична библиотека на 26 април 2018 от 18.00 часа.

 

Информация: Ангелина Василева, Софийски салон за поезия

Фото: НБУ

 


 

© Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.