"От Панония до Филиполис" - трима автори с пресечни точки в галерия Резонанс, Пловдив

18.04.2018
Снимка 1

Галерия Резонанс

представя

"Oт Панония до Филипополис"

Даниел Людвиг, Золтан Людвиг и Милена Младенова

Изложба живопис

19 април 2018 - 2 май 2018

Откриване: 19 април 2018 от 18.00 часа

 

Прашинки изгубено минало, летящи в настоящето. Пътища, които се пресичат и разделят. Всеки от нас е тръгнал по своя собствен, път търсейки своята идентичност. Еднаквости и различия.  Метаморфозата на времето. История без начало и край. Една дълга приказка за едно безкрайно пътуване.

Пътуване от и към себе си.

 

Накратко за авторите
 
  • Даниел Людвиг е роден през 1981 година в Надканижа /Унгария/. Живее и  твори  в Кендлимайор /Унгария/.Завършва училище по изкуствата в град Пейч специалност графичен дизайн. Има самостоятелни изложби –Унгария, Австрия, Сингапур, Велико Търново. Участва в групови изложби в Унгария и други държави –АРТ ЕКСПО –Малайзия, АРТ ЕКСПО-Инсбрук-Австрия, Експо- Сарагоса -Испания и други. Взел е участие в международни симпозиуми в Унгария, България, Хърватия, Босна и Херцеговина, Германия, Малайзия, Азербайджан, Финландия. Негови творби са притежание на частни колекции в Унгария, Малайзия, Германия и други.

"Даниел Лудвиг е създал своя собствен  свят много добре. Без значение какъв модел използва в картината, веднага разпознаваме следите от ръката и душата му. Хуморът е особено важен. Тази гротесктна игривост е толкова дълбока във философията, колкото и критична. Той обръща внимание и на абсурдността в битието и човешките взаимоотношения."

Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед

 

  • Золтан Людвиг е роден през 1953 в Унгария. Живее и твори в град Надканижа/Nagykanizsa/, Унгария.

Завършва училище по изкуства в град Пейч /Унгария/. Работи в областта на живописта, плаката и интериорният дизайн.Носител е на множество унгарски награди за заслуги в областта  изкуството и културата. В периода 1993 -1998 е организатор и арт мениджър на Международният симпозиум „TrofaiachArt”- Австрия. През 1999 – организатор и арт мениджър на симпозиума -„Ludvig International  Symposium” в Кендлимайор –Унгария в който са участвали стотици художници от различни държави, през 2018 ще се  проведе 26-то издание на симпозиума.

Участва в групови изложби в Унгария и други държави. Участва в много  Международни симпозиуми в Унгария, Словакия, Германия, Оман, Катар, Турци, Египет, Босна и Херцеговина, Италия, Малайзия,България,Испания и други.Негови творби са притежание на международни галерии и музеи както и на частни колекционери от цял свят.

"Със своята живопис  Золтан Людвиг създава митът за чисто житейски форми. В неговите архаични тонове една и съща роля имат както субективната визия, така и древния спомен, напомнящ за потъналите светове. Нещата като че ли се създават от само себе си, за да предизвикат нашето възхищение, като че ли  Золтан Людвиг иска да ни каже: Погледни цветето, научи се от него на чист и пламенен, пълнокръвен и неопетнен живот. И макар да няма история, във вътрешността на всяко цвете се крие по една приказка."

 Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед

 

  • Милена Младенова e родена 1986 в град Бяла. Завършва художествена гимназия акад.Дечко Узунов-Казанлък и ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” в курса на проф.Стефан Лютаков. В университет Мармара –Истанбул защитава магистърска степен. Участия в групови изложби в България и чужбина.Самостоятелни изложби в България и Унгария.

Награди:

Награда за млад автор от Биенале на малките форми-Плевен, награда от Лайънс клуб Австрия, от Биенале на хумора и сатирата –Габрово, награда за скулптура от Националната изложба Лудогорие –Разград.

Участия в международни симпозиуми в България, Унгария, Словакия, Хърватия, Германия, Малайзия, Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина.

"Произведенията на Милена Младенова (скулптура и живопис), чрез символичната роля на кучето, водят зрителя към връзката между животните и човека, човека  и нощта и архаичното състояние на съществуване.

 Имаме чувството, че в очите на изобразеното животно  най-често се отразяват съмненията на човешкия свят… Но животното винаги се доверява на човека.   Така че, нека бъдем отговорни за световете: за Вселената вътре в нас, за света около нас. И ние не трябва да изкачваме високи кули - достатъчно е старателно да направляваме бреговете, които сме  способни  да усмирим."

Д-р Ференц  Витез  - изкуствовед

 

Информация: Антония Димитрова, галерия "Резонанс", Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.