Ретроспектива на Димитър Добрев в "Мексиканско изкуство" в Стария Пловдив

22.04.2018
Снимка 1

Градска художествена галерия - Пловдив

представя

Димитър Добрев

изложба живопис

26 април 2018 - 13 май 2018

Откриване: 26 април 2018 от 18.00 часа

ул. Артин Гидиков 11

 

Градска художествена галерия – Пловдив ви кани на самостоятелната изложба на художника Димитър Добрев, която се открива на 26 април от 18.00 ч. в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град. Експозицията има ретроспективен характер и с нея авторът отбелязва своята 70-та годишнина.

Накратко за автора

Димитър Добрев е роден на 05.04.1948 г. в Пловдив. Работи като художник в системата на ДП „Българска фотография“, както и на свободна практика. Между 1972 и 1993 г. Добрев е автор и участник в творчески екипи при създаване на музейни експозиции, фотодокументални изложби и пространствени решения. През тези години той редовно участва  в общите национални и окръжни изложби на Групата на смолянските художници.

Между 1976 и 2017 г. се е представял с 12 свои самостоятелни изложби в Смолян, Пловдив, София, Стара Загора, Брюксел. Негови картини са притежание на частни и обществени колекции в България, Сърбия, Италия, Германия, Канада и др.

Носител на приза „Рицар на четката 2016“ в категорията „Рицар на поетите“  от международния проект „Картина от мнозина“.

Вихра Григорова за Димитър Добрев

"Димитър Добрев е от хората, които почитат природата до благоговение, заради това картините му са достоверни – той не би посмял да наруши с нещо съвършеното равновесие на Божието творение...

Специално място в творчеството на Димитър Добрев заема натюрмортът. Почти винаги в него има ярък цветен контрапункт, който подчертава паралела между органична и неорганична материя – колекция бели стъклени шишета и оранжев портокал или ярко цвете пред варосан зид...

Щедър и внимателен като всички добри хора, той не пази видяното само за себе си, а го споделя с радостта и възхищението на дете, което всеки ден отново открива света."

 

Информация: Мариана Китипова, Връзки с обществеността, ГХГ - Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.