Антон Стайков с лекция в Пловдив по проекта "Проекции на визуалното" на проф. Галина Лардева

25.04.2018
Снимка 1

Авторът на „Кратка история на българския комикс” изнесе лекция пред пловдивската общественост в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - част от проекта "Проекции на визуалното" на проф. Галина Лардева  ( Декан на Факултет изобразително изкуство, АМТИИ).

Заглавието „Ролята на жената в комикса – от съпруга до супер герой” асоциира с първите български комикси – „Свободата” на Христо Ботев и едни от първите работи на Александър Божинов – „Типове дами”. Но и в нашия век на парите и техниката сърцето на жената все още изпитва силни страсти или високи идеали. Данте описва женската любов като пламък, който изгасва скоро, ако нежни целувки или пламенни погледи не го съживяват. Тя може да бъде героиня, но и да си отмъщава, защото нейната любов е внезапна и интензивна. От класическата комикс лента „Жената на колене” виждаме, че освен теоретичен женски свят, жената има и практическа роля – домакиня, съпруга, майка и пр. Колко ценно ще бъде, ако Антон Стайков някой ден илюстрира лекцията си с колекция образци от кадри или откъси от български комикси от 1947 г. до днес. Комикс художниците обичат да рисуват предимно или война, представяйки жената героиня (напр. жени воеводи), или отмъстителка, обзета от гняв (жена вамп и пр.), или романтични истории. Дори и във фантастичния жанр се появяват изкушаващи женски образи, които ни вземат ума. Една такава колекция, подредена в мотивни групи, не толкова хронологично, ще бъде много полезна не само за българските зрители, но особено за гости от чужбина. Тя ще е нагледен пример за българската душевност и бит. Отношения в семейството между майка и дъщеря или син, брат и сестра, съпрузи – нещастен или щастлив семеен живот. Както и любовни: флирт, пречки, любов по сметка, отблъсната любов и т.н. Авторът е изследвал задълбочено темата и ще бъде комикс празник евентуалното й реализиране в колекция - нещо, за което можем да мечтаем.

Едва ли има комикс автор, който да не се е вдъхновявал от образа на жената.

 

Автор: Георги Чепилев

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.