по заглавие   по съдържание

Портрети и пейзажи на Генко Генков (1923-2006) в галерия УниАрт

02.05.2018
Снимка 1

Нов български университет и

Галерия УниАрт

представят

Генко Генков (1923-2006)

портрети и пейзажи

Дарение от семейство Божидар Даневи

08 май 2018 от 18.00 часа

 

Галерия „УниАрт“ е единствено по рода си университетско изложбено пространство в България. В страната не е практика висши училища да разполагат със собствена колекция. След откриването на 18 май, през 2012 година, университетската галерия представя произведения от европейска живопис (17-18 век), дарение от семейство Божидар Даневи. Kато част от актива на галерията са: Колекция „Съвременна българска живопис, в която намира място и сбирката от картини на Иван Кирков (1932 – 2010) и колекция „Съвременна българска скулптура“. 

В годините галерията продължава да се радва на вниманието на своя основен дарител и през 2015  сбирката се обогатява с дарението „Портрет на Люба Габровска-Дюлгерова” – едно рядко произведение от художника Иван Ненов (1902-1997). 

Днес във фонда на галерия „УниАрт“, благодарение на щедростта на г-н Божидар Данев, влизат нови седем произведения на известния български художник Генко Генков (1923-2006). Дарението включва пет пейзажа и два портрета от именития български автор с висока художествена стойност. Пейзажите разкриват специфичен почерк и дълбока човешка чувствителност на художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Безспорно за ценителите интерес будят автопортрета и дамския портрет, част от дарените произведения. Как художник с темперамента и колоритната личност на Генко Генков вижда себе си, а другите? И тук художникът е безкомпромисен, с неизменно точен замах на четката, с интензивна багра изгражда образа в полето на картината. 

Дарените картини ще бъдат показани за първи път в галерия „УниАрт“ .

Заповядайте на 08.05.2018 (вторник), 18:00 часа,
Нов български университет,
Галерия „УниАрт“,
бул. „Монтевидео“ №21.

 

Информация: Анжела Данева, галерия УниАрт

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.