"Гравитация" на Симеон Симеонов в галерия Структура, София

03.05.2018
Снимка 1

Галерия "Структура" представя

СИМЕОН СИМЕОНОВ

ГРАВИТАЦИЯ

10 май 2018 - 9 юни 2018

 Откриване: 10 май 2018, четвъртък, 19-21 часа

Куратор: Мария Василева

 

Според закона за гравитацията между всеки два обекта с маса има взаимодействие, от което следва, че отделният обект изпитва привличане едновременно към всички останали обекти и на свой ред ги привлича. Симеон Симеонов се интересува както от физическия, така и от философския аспект на гравитацията и съществуването във Вселената.

Триизмерността на скулптурната форма е силно податлива на универсалното притегляне. Експериментите на автора с латекс и боя оставят формата на естествените сили, които я моделират по свой начин. Намесата на скулптора е относителна. В тези опити, обаче, времето играе съществена роля. Тази категория представлява сериозен интерес за Симеон Симеонов и той я включва като основно измерение в скулптурата, така както Алберт Айнщайн описва гравитацията не като сила, а като последица от изкривяването на пространство-времето.

В серия от релефи авторът “разсекретява” промишлените материали, които използва, като ги вади на показ и показва историята на творбата, т.е. миналото, като още един начин за включвате на времето в изложбата.

Работата си с бяло платно Симеон Симеонов определя като работа с бъдещето. Разработвайки свой собствен метод, авторът създава пластики, в които има нещо непредсказуемо – те могат да се случат, но също и да не се случат. Релефите са изключително податливи на светлината и непрекъснато се променят. Времето участва пълноценно при възприемането им. Формите, с които Симеон Симеонов работи, го интересуват от доста време. Те са геометрични (архитектурни) и биологични. Правите линии и ъглите вървят редом с кривите и уютните извивки на човешкото тяло. Минимализъмът на изказа позволява на художника да се вгледа в “ядрото” на материята и собствената си чувствителност. При Симеон Симеонов гледането винаги върви едновременно навътре и навън. Взаимодействието със средата и архитектурата на мястото е от съществено значение за въздействието на творбите. Пространството ангажира и различен тип намеса – намесата на геометрията, като проекция на разума и рационалното мислене.

 

Накратко за автора

Симеон Симеонов е роден през 1962 г. в с. Дропла, община Балчик. Завършва скулптура в Националната художествена академия през 1999. Докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства, 2006. Преподавател в НХА. Живее и работи в София. Самостоятелни изложби: „Аура“, пространство за съвременно изкуство Етер, София, 2017; „Рисунки“, галерия Аросита, София, 2017; „Тук“, галерия Райко Алексиев, София, 2013; „Сега“, галерия Сариев, Пловдив, 2011; „Срещу архитектурата“, галерия Васка Емануилова, 2008. Работи с латекс, полиуретан, въздух, вода, канава.

Изложбата се осъществява с подкрепата на

наградата „Гауденц Б. Руф”.

 

Информация: Зоя Петрова, галерия "Структура", София

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.