САТИРИЧЕН БОДИЛ: "Пустата Меца Мецана" или за голямата чистка в BG литературата

07.05.2018
Снимка 1

От недремещото перо на Денчо Владимиров

Падна поредното голямо измитане на автори-класици от учебниците в българските училища. Засега Ботев все пак се е уредил да присъства там с 2 стихотворения, а на Алеко още се търси удобен за евроатлантическото ни настояще текст от неговия "Бай Ганьо", който той е писал сякаш сега.

Но дойде ред и на чистка в литературата в детските градини.

И ето в детска градина "Дядо Бойко" дойде новият експерт от Регионалния  образователен инспекторат, бивш пенсиониран началник от антипожарната сфера, който посети занимания на детските учителки с деца.

Накрая събра целия педагогически персонал на детската градина и тежко каза:

-  Значи да съ разбереме! Така повече няма да я карати! Пълно недоглеждане! Искате пример? Молим, заповядайте! Чух от първа ръка децата да разиграват някаква поемка за работна Мецана. Колкото е работна тази Мецана, толкова е и безотговорна и служи за лош пример в борбата срещу пожарите! Ето записах си няколко стихчета от тази вредна поемка и сега ще ви ги прочета:

"Станала рано зарана
нашата Меца Мецана ,
съчки в гората събрала,
огън висок си наклала!..."
 

-Е, - изгледа тържествуващо учителките новият инспектор - Във време, когато се полагат общонародни усилия за борба с пожарите, вие тук, в българските детски градини, още от крехка детска възраст учите децата с вопиющия  пример на безотговорност от страна на тази ваша работна Мецана, която въпреки изричната забрана за палене на огън в гората, събира съчки и наклажда огън с тях! Нещо повече. След като е запяло котлето от разгорялия се огън, тя изоставя безотговорно без всякакво наблюдение горящия обект и тръгва из гората да вземела стрък мерудия от някой си Кума Лисана. И така се размотава чак до късна вечер! А когато се завръща потна вкъщи, естествено вижда чорбата извряла и само по щастлива случайност сме се разминали с поредното произшествие - пожар в пресечена труднодостъпна местност в Балкана! Значи - повече да не съм чул да казват децата тази поемка!

И инспекторът си отиде, като силно тръшна вратата след себе си.

С което сложи край не само на разучаването на антипротивопожарната поемка, но и на цялата детска градина, чийто покрив рухна от затръшнатата врата, тъй като не му бе правен ремонт от началото на демокрацията.

Нещо, което обаче въобще не е предмет на внимание на министерството на образованието. То от години вече се занимава усилено кажи-речи само с прочистване на учебници.

 

Илюстрация: © Георги Чепилев

 


   

  © Христина Мирчева

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.