"Изчезващ вид": изложба живопис, рисунка, фотография и колаж в галерия L’union de Paris, Пловдив

09.05.2018
Снимка 1

Галерия L’union de Paris 

представя

"Изчезващ вид"

Виктория Филипова
Ина Валентинова
Соня Петрова

живопис, рисунки, фотография, колаж

17 май 2018 - 10 юни 2018

 

Галерия L’union de Paris – Пловдив,  за първи път представя художничките  Виктория Филипова, Ина Валентинова и Соня Петрова. На 17.05.18 г. ще бъде представена тяхната първа съвместна изложба „Изчезващ вид“.

Изложбата е фокусирана върху процеса „изчезване“ и задава въпроси за това какво изчезва днес, кое е напълно изчезнало, кое предстои да изчезне и защо, каква е причината? Произведенията в изложбата – живопис, фотография, рисунки, колаж, засягат различни гледни  точки от изчезването на животински и растителни видове през човешката идентичност до националността, за да ни осъзнаят за една реалност, в основата на която най-често стои дейността на човека.

Експозицията осмисля идеята за спасението и унищожението като индивидуален и обществен акт, за един природосъобразен живот изпълнен с достойнство.

 

Накратко за авторите                                                         

  • Виктория Филипова е родена през 1986 г. в Габрово. Завършва своето образование в АМТИИ – Пловдив, през 2013г. в специалност – сценография и костюмография .  В момента работи, като сценограф на Родопски драматичен теарър „Николай Хайтов” – Смолян. Започва творческата си кариера с участия в общи художествени изложби и проекти. През  2014 г.е  номинирана за театрална  награда „Икар” в категория „дебют” за сценография на спектакъла „Лазарица” от Йордан Радичков. През 2015 г. печели първа награда за сценография за спектакъла „Лазарица” от фестивала за Малки театрални форми – гр. Враца. 2017г. печели първа награда за сценография за спектакъла „Нощен гост” по разкази на Йордан Йовков от фестивала „Сцена , палитра, танц” – гр. Пловдив.

 

  • Ина Валентинова е родена 1995 в Русе. Учила е Изящни изкуства в Академия Минерва в Хрьонинген, Холандия, Графика и живопис в Академия за изящни изкуства във Вроцлав, Полша и в момента следва в специалност Текстил в Национална художествена академия, София. Участвала е в групови изложби, някои от които в Австрия, Швейцария, Холандия, Полша, Китай и България. Първата й самостоятелна изложба “Flying jellyfish and fragrant cakes” се осъществява през 2012г в галерия Архис, Варна. Работи в сферата на илюстрацията, текстилното изкуство, стрийт арт и изкуство в публична среда. Основни теми в работата й са идеите за анимизъм, връзката между хората и природата и духовността.

 

  • Соня Петрова, родена през май 1987 г. През 2009 учила в експериментален курс на ПУ „Паисий Хилендарски“ –  педагогика на обучението по изобразително изкуство. От 2011 до 2018г. учства в групови изложби и фотографски конкурси. Работи в сферата на фотографията, живописта, скулптурата.

 

Информация: Павлина Маринова, галерия Люнион, Пловдив

 


 

© Диаскоп Комикс - Diaskop Comics

Редакцията на "Диаскоп" изказва благодарност на своите сътрудници, които редовно изпращат информация първо при нас! Редакцията с отговорност оформя материалите и ги публикува. Препоръчваме на всички колеги, които желаят да популяризират информацията и вземат назаем съобщения, да поместват линк към първоизточника.